Ръководство за разходите за подмяна на прозорци 2022

Въпреки че средната цена за подмяна на прозорци е между 185 и 1700 евро на прозорец, тя не отчита уникалните характеристики на вашата къща или различните видове прозорци, които се предлагат в момента. Обаче един от начините да спестите пари за подмяна на прозорци е да смените всички прозорци в дома си наведнъж.

В тази връзка можете да разгледате уебсайта OLX и да потърсите най-добрите прозорци, които ще отговарят на стила ви, без да надвишават бюджета ви. Ако искате да разберете какво да очаквате по отношение на разходите за подмяна на прозорци, тази статия е за вас. Ще направим разбивка на средните разходи според вида на прозореца, материала на дограмата и други съображения, за да можете да имате по-ясна представа колко пари струва смяната на прозорец.

Разходи за подмяна на прозорци според материала

На пазара има разнообразие от материали за дограма, които можете да изберете. Добрата новина обаче е, че много от съвременните рамки за прозорци са по-издръжливи и по-здрави от всякога. За разлика от старите времена, когато е лесно да се определи недостатъкът на всеки тип прозорец, сега продуктите са преодолели съответните си проблеми.

По-долу са представени най-разпространените материали за прозорци и техните цени.

Винил

Рамките на дограмата от винил са изработени от поливинилхлорид. Те са издръжливи, енергийно ефективни и устойчиви на ултравиолетови лъчи. С ценовия си диапазон от около 95 до 850 евро те са един от най-достъпните варианти.

Алуминий

Източник: Pexels

Алуминият е лек, но здрав и евтин материал. Обаче той не е добър изолатор на топлина. Затова, ако искате да закупите алуминиева дограма, е препоръчително да изберете такава, която има изолационни ленти около рамката. Цената на алуминиевата дограма е от 65 до 460 евро.

Дърво

Източник: Pexels

Дървените рамки са добри топлоизолатори и се отличават с висока привлекателност. Те изискват редовна поддръжка, а с ценовия си диапазон от около 130 до 1100 евро са един от най-скъпите материали за прозорци на пазара.

Фибростъкло

Фибростъклото само по себе си е траен и здрав материал. По този начин рамките на прозорците от фибростъкло могат да бъдат запълнени с изолация, което ги прави по-енергийно ефективни от неизолираните винилови рамки или дървото. Цената им е от около 450 до 1400 евро.

Източник: Pexels

Съставен

Съставните рамки за прозорци са изработени от няколко материала, често смес от полимерни пластмаси и дърво. Те изглеждат като дървени рамки за прозорци, но могат да издържат на влага и други форми на гниене. Цената им е от 275 до 1100 евро.

Разходи за подмяна на прозорци според стила на прозорците

Има няколко фактора, които влияят върху разходите за смяна на прозорци. Обсъдихме разходите за подмяна на прозорци според материала, а друг определящ разходите аспект е стилът на прозорците.

Като общо правило, по-малко сложните прозорци с малки размери са по-евтини за монтаж от по-сложните и големи прозорци. Например монтирането на прозорец с единично или двойно окачване на приземния етаж на къща в ранчо е лесно. Еркерният прозорец на същото място обаче е по-тежък и трудоемък.

По-долу са представени някои от стиловете за подмяна на прозорци и съответните им разходи.

Еднокрилен

Еднокрилите прозорци са с два пояса: Горният е твърд, а долният е гъвкав и може да се движи нагоре и надолу. За разлика от двукрилите прозорци, еднокрилите са достъпни и по-евтини за подмяна. Цената им е от 95 до 380 евро.

Двукрилен

Двукрилите прозорци имат две отваряеми крила, което означава, че долното и горното крило са гъвкави и могат да се движат нагоре и надолу. Те са малко по-скъпи от еднокрилите прозорци и подмяната им е скъпа. Цената им е между 135 и 600 евро.

Картина

Прозорците тип „картина“ не се движат, а обикновено са фиксирани. Обикновено прозорецът картина се изработва по поръчка и подмяната му може да е по-скъпа от подмяната на други прозорци със същия размер. Цената им е между 60 и 1100 евро.

Плъзгащи се

Плъзгащите се прозорци обикновено се монтират на първия етаж. Наричат се плъзгащи се прозорци, защото могат да се отварят и затварят с плъзгане. Ценовият им диапазон е между 135 и 750 евро.

Касапница и Тента

Тези прозорци се отварят на панти: Прозорецът на крилото е със странична панта, а прозорецът на тентата – с горна панта. Те често се отварят и затварят с манивела и струват между 135 и 900 евро.

Залив и дъга

Прозорците тип “ залив“ и „дъга“ са комбинация от повече от три прозореца, които излизат извън стените на дома ви. Те обикновено са по-големи и по-трудоемки за монтаж от другите видове прозорци. В резултат на това подмяната им е по-скъпа. Ценовият им диапазон е между 550 и 6000 евро.

Разходи за подмяна на прозорци според размера на прозореца

По принцип монтажът на големи прозорци е по-скъп от този на по-малките. Но все пак прозорците по поръчка, независимо от техния размер и форма, могат да бъдат по-скъпи от прозорците със стандартен размер.

Освен това трудът също оказва влияние върху общата цена на прозореца. Например еркерният прозорец може да бъде толкова тежък, че да са необходими повече от трима души, за да повдигнат рамката. Колкото по-трудоемка е тя, толкова по-висока е цената на монтажа.

Разходи за подмяна на прозорци според местоположението

Местоположението също оказва влияние върху сложността на монтажа на прозорците. Например разходите за монтаж на прозорец на втори или трети етаж вероятно ще бъдат по-високи от разходите за монтаж на прозорец на партерния етаж.

Това е така, защото монтирането на прозорец на по-висок етаж може да бъде по-трудно от монтирането на прозорец на партера. Работата на по-висок етаж изисква скеле и допълнително оборудване.

Материалът на сайдинга на къщата ви също може да повлияе на разходите за монтаж на прозорци. Смяната на прозорци в екстериори с тухлени стени с винилов сайдинг може да бъде по-проста, отколкото смяната на прозорци в тухлена стена. Монтирането на прозорец в тухлена стена изисква точни измервания и прецизност.

Заключение

Един надежден начин да спестите пари за подмяна на прозорци е като ги подмените всичките наведнъж. Определете бюджета, с който искате да работите, и решете какъв материал за дограма искате. Не забравяйте да изберете материал, който да съответства на интериорния декор на дома ви и да осигурява подходяща изолация за климата на вашия квартал. Също така преценете колко прозорци искате да смените и се съобразявайте с цената на труда.