Ръководство „Направи си сам“ за домашна автоматизация за начинаещи

Домашната автоматизация промени ежедневието на редица собственици на жилища и им даде възможност да контролират домашните си джаджи, дори когато не са наблизо. Тя подобрява взаимодействието между собствениците на жилища и техните домове, като им помага да вземат информирани решения относно сигурността и функциите на домовете си. Ето защо интелигентните устройства за домашна сигурност обикновено се считат за по-добри от традиционните ключалки.

Първоначално интелигентните домове се състоят от устройства, като интелигентни термостати, автоматични крушки и високоговорители с гласово управление. Днес интелигентните домове са силно интегрирани и лесни за използване. Те са се превърнали в нещо повече от поредната тенденция.

Ако искате да изживеете безпроблемен живот у дома, но не знаете как да го направите, тази статия е за вас. Ще обсъдим подробно автоматизацията на дома „Направи си сам“ и ще ви дадем всеки съвет, който трябва да знаете. Да продължим.

Какво да търсите в интелигентния дом

Преди да започнете процеса на автоматизация на дома, имайте предвид, че наличието на интелигентни устройства не е достатъчно. Трябва да свържете устройствата помежду им, така че да образуват добре интегрирана екосистема за интелигентен дом. Следователно трябва да вземете предвид нивото на свързаност на устройството. Например интелигентна ключалка, която може да се управлява дистанционно, ще повиши сигурността на дома ви и ще засили връзката ви с него. Не е лошо тя да може да работи и с други устройства, като например смарт крушка и аларма.

Топ интелигентни джаджи за закупуване за домашна автоматизация

Автоматизацията на дома „Направи си сам“ започва със закупуването на няколко интелигентни устройства. На пазара се предлагат много възможности. Въпреки това има смисъл да купувате качествени интелигентни устройства само от надеждни доставчици като онлайн магазините OLX. Целта е всички ваши интелигентни устройства да работят заедно без никакви проблеми. По-долу са изброени някои смарт джаджи, с които да започнете:

Хъб за домашна автоматизация

Източник: Pexels

Хъбовете са нервният център на системата за домашна автоматизация, който помага за свързването на интелигентните ви устройства. ‘’Интернет на нещата’’ (IoT), който свързва интелигентни устройства като охранителни камери, ключалки, термостати и светлини, улесни всички да инсталират и използват тези джаджи в домовете си, но все още се нуждаете от някакъв механизъм за контрол. В някои случаи можете да ги управлявате с телефона си, но ако притежавате много джаджи, ще ви е необходим хъб за домашна автоматизация, който да взаимодейства с устройствата и да контролира всичко.

Умен високоговорител

Източник: Pexels

Друга задължителна притурка е интелигентен високоговорител. Смарт високоговорителите са полезни устройства за възпроизвеждане на музика, задаване на таймери и управление на други смарт устройства в дома. Можете да правите всичко това и още много други неща само с гласови команди.

Интелигентна електрическа крушка

Източник: Pexels

Интелигентната крушка е LED крушка с възможност за включване в интернет, която ви позволява да персонализирате, контролирате и планирате осветлението в дома си от разстояние. Можете да я използвате с интелигентен високоговорител, за да управлявате яркостта на крушката, без да се налага да ставате от леглото или седалката си. Можете да я сдвоите с устройство за отваряне на гаражни врати, така че осветлението да се включва автоматично, щом пристигнете вкъщи. Можете също така да го свържете с видеозвънец, така че да ви предупреди, като светне, когато посетител приближи прага на вратата ви.

Интелигентен щепсел

Източник: Pexels

Интелигентните щепсели са друга чудесна възможност за автоматизация на дома. Можете лесно да превърнете почти всяка кабелна джаджа с ключ за включване/изключване в автоматизирана, която можете да управлявате с гласова команда или просто с докосване на телефона си.

Видео звънец за врата

Източник: Pexels

Видеозвънците са чудесни инструменти, които ви позволяват да видите човека на вратата, без да я отваряте. Те ви позволяват да следите кой идва и кой си тръгва, дори ако сте на другия край на света. Можете дори да комуникирате с посетителите в приложението. Можете да сдвоите видеозвънците с интелигентни брави и интелигентни осветителни устройства. Можете също така да ги сдвоите с интелигентен дисплей, който ви осигурява по-добър изглед към верандата.

Интелигентно заключване

Друга чудесна покупка е интелигентно заключване. Интелигентните ключалки са удобство, което радикално подобрява системата за сигурност на дома ви. Те ви позволяват да задействате и дезактивирате системата за сигурност на дома си от разстояние. Това означава, че с интелигентната ключалка вече не се нуждаете от ключове, за да заключвате и отключвате вратите си.

Друг добър момент е, че можете да свържете интелигентната ключалка с устройството за отваряне на гаражни врати. Това ще накара гаражната врата да се заключи автоматично, когато напуснете дома си. Тя също така ще ви уведомява, когато някой влезе в гаража ви. Можете също така да свържете интелигентната ключалка с интелигентно осветление, така че ако някой се опита да проникне с взлом, светлините автоматично да се включат, все едно някой е вкъщи.

Интелигентна камера за сигурност

Източник: Pexels

Интелигентните камери за сигурност са полезни за отблъскване на потенциални нарушители. В случай на съмнение за нарушаване на сигурността те ще изпратят сигнал на вашия смартфон. Можете да се сдобиете и с интелигентни камери за сигурност, които ще записват случващото се в дома ви и ще действат като видеодомофон с двупосочно аудио. Те могат да бъдат сдвоени със сензори, които ще се активират при отваряне на врата или прозорец. Имате и лукса да свържете интелигентната камера за сигурност с интелигентен ключ за осветление, за да включвате камерата винаги, когато се активира външното осветление на дома ви.

Как да настроите екосистемата си за интелигентен дом

След като сте навлезли на пазара и сте се сдобили с желаните смарт устройства, следващото нещо е да ги приведете в работно състояние. Има два метода, които можете да използвате за свързване на интелигентни устройства. Те са обяснени по-долу:

Рутинни дейности

Рутинните действия са като преки пътища. Те помагат да се обединят функциите на устройството под една команда. Позволяват ви да променяте няколко настройки наведнъж и да избягвате стресиращия процес на използване на ръчни контроли една след друга.

Автоматизации

Автоматизациите позволяват на устройствата ви да реагират автоматично на променящите се условия в дома ви. Въпреки че настройката им отнема повече време от обичайното и изисква по-сериозно мислене, те са върхът на безпроблемното удобство на интелигентния дом.

Заключение

Автоматизацията на дома съществува от десетилетия по отношение на осветлението и управлението на обикновени уреди. Благодарение на технологичния напредък обаче вече можете да свържете устройствата и уредите си в мрежа, за да ги управлявате лесно от разстояние. Можете да превърнете мечтата си за безпроблемен интелигентен дом в реалност, като инвестирате в подходящите джаджи. Няма по-добър начин за това от пазаруването на смарт устройства на уебсайта OLX. Изживяването със сигурност ще ви хареса.