Ръководство „Направи си сам“ за парен душ: Как да превърнете банята си в парна баня

Парните душове са широко разпространени във фитнес залите и клубовете за здраве от десетилетия. Това се дължи на способността им да успокояват болните стави, да отпускат мускулите и да съживяват умореното тяло. Освен това те могат да превърнат обикновената баня в луксозен спа център.

Домашните парни душове са иновативен начин да добавите повече стойност към дома си. Освен лукса и комфорта, парните душове са полезни и за кожата, особено за овлажняване и хидратиране. Ако искате да се насладите на многобройните предимства на парните душове, от решаващо значение е да се сдобиете с най-добрия парен душ.

Въпросът е как да разберете кое устройство е най-подходящо за вас и къде е най-добре да получите желания качествен продукт? За да сте в по-сигурна позиция, препоръчително е да направите покупката си на уебсайта OLX. Ще получите продукти от най-високо качество на възможно най-ниска цена.

Мога ли сам да инсталирам парен душ?

Да, можете да инсталирате парния душ сами. Закупуването на готов парен душ или повикването на професионалист, който да превърне душа ви в парен душ, може да се окаже доста скъпо. Ако обаче сте ентусиаст в областта на „Направи си сам“, можете сами да изградите парен душ. Процесът не е толкова сложен, колкото много хора смятат.

Как работят парните душове?

Дизайнът на парния душ е доста прост. За да задействате парата, трябва само да натиснете цифровия регулатор в душ кабината. Цифровото управление задейства електрическия клапан, за да напълни парния генератор с размер на кутия за хляб с около един галон студена вода. След това парогенераторът започва да вари водата, която след това се насочва към душа чрез главата за пара или дисперсора като гореща пара. За нула време душът ще се насити с гореща пара. Обикновено при 20 минути работа с пара се изразходват около 7.5 литра вода. Следователно, за да се възползвате максимално от вашия парен душ, ще ви е необходим мощен парогенератор и добре уплътнен душ.

5 практични и лесни за изпълнение стъпки за превръщане на банята в парна баня

За изграждането на перфектния парен душ е необходимо много. За да построите парен душ, трябва да сте внимателни към дизайна, материала, качеството на строителството и други важни фактори. Все пак по-долу са посочени някои основни стъпки, които трябва да предприемете, когато превръщате банята си в парен душ.

1. Рамкиране на банята

Uploaded image
Pinterest

Въпреки че някои бани са снабдени с рамка, трябва да обмислите възможността да я поставите, ако вашата баня няма такава. Рамката трябва да покрива стените, тавана и пода на банята ви. Въз основа на повечето проекти, най-добре е таванът да бъде наклонен в съотношение 1:12. Това ще попречи на кондензираната пара да се стича върху рамото или главата ви.

Стъклопластът и дървото са популярен избор за рамки, тъй като са евтини и имат добри изолационни свойства. Важно е да отрежете шпилките така, че да прилягат плътно, за да се избегнат пространства отстрани при рамкирането.

2. Инсталиране на парогенератор

https://i.pinimg.com/564x/20/9e/30/209e306828c92c998ddbe84a9695ce40.jpg
Pinterest

Парогенераторът е мястото, където се произвежда парата, така че е идеално да закупите такъв, който е достатъчно мощен за вашия душ. При закупуването на парогенератор трябва да се сдобиете и със специален прекъсвач, който да го управлява. И се уверете, че парогенераторът е защитен с GFCI. Когато го инсталирате, поставете го на не повече от 75 см под душа ви. Също така трябва да оставите поне 30 сантиметра пространство около генератора за лесен достъп и подходяща вентилация. Трябва да прокарате тръби от парогенератора в парната баня, а след това до главата на душа, която често варира между 15 и 30 сантиметра. Доколкото е възможно, опитайте се да не поставяте главата на душа твърде близо до вратата на душа или до стола.

3. Довършителни работи

https://i.pinimg.com/564x/ce/bc/78/cebc78beb25f64c19c1e8d77ec3f132b.jpg
Pinterest

След като е поставен душът, можете да добавите някои довършителни елементи. Важно е да включите удобен стол в парната баня. Ако разполагате с достатъчно място, можете дори да изберете вградена пейка. Можете също така да промените атмосферата в парната баня, като инсталирате отлично осветление. А когато искате да се настроите правилно, можете да вдигнете нивото, като инсталирате високоговорители, за да слушате любимия си музикален жанр. Имайте предвид, че всички допълнителни приспособления, които инсталирате в парната баня, трябва да са водоустойчиви.

4. Хидроизолация на района

https://i.pinimg.com/564x/1b/69/6e/1b696edf2d08b0ce9b068cc237c71d1d.jpg
Pinterest

Изключително важно е да се хидроизолира мястото, за да се предотврати разпространението на мухъл по тавана, пода или стените. Това обаче зависи от материала, който използвате за стените, тавана и пода. Циментовите и дървените плоскости могат лесно да абсорбират вода, ако не са хидроизолирани. Така че, след като инсталирате всичко необходимо в парния душ, трябва да го хидроизолирате. Повърхностната хидроизолация често е предпочитан вариант от много собственици на жилища, тъй като е по-лесна за изпълнение. Можете лесно да закупите водоустойчива боя и да я нанесете там, където е необходимо в парната баня. 

5. Уплътняване на шевовете

https://i.pinimg.com/564x/1b/69/6e/1b696edf2d08b0ce9b068cc237c71d1d.jpg
Pinterest

Освен хидроизолацията на парния душ, от съществено значение е да се направи и пароизолация. Паропропускливостта на парния душ трябва да е последното нещо, което правите, за да не се налага да монтирате нищо друго след запечатването на шевовете. Можете да започнете да уплътнявате парата на вашия парен душ от пода, след което да преминете към горните слоеве, така че да застъпят долния слой. Имайте предвид, че който и материал да решите да използвате за уплътняване на парата на парната баня, той трябва да има приемлива степен на пропускливост под 0,5. Някои от тези продукти трябва да се залепят с лента, докато други трябва да се замажат, така че изцяло от вас зависи да решите кое е най-подходящо за вас.

Заключение

Превръщането на банята в парен душ ще ви осигури освежаващо преживяване. И както можете да видите от тази статия, не е толкова трудно, колкото изглежда, да си го изградите сами. Нуждаете се само от чудесен план и може би съвет, за да започнете. Затова проверете връзката по-долу за най-добрите оферти за парогенератор, душ глава, околна светлина, покритие и всичко останало, което ще ви е необходимо, за да изградите сами парен душ.

https://www.olx.bg/ads/q-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80/