Стилни дизайни на вградени етажерки за книги

Вградените рафтове са отлични за модерните домове, защото изглеждат стилно и помагат да се спести място. Освен това те позволяват да създадете перфектния дизайн, който отговаря на вашето място, стил и специфични нужди.

Вградените рафтове за книги привличат вниманието и осигуряват величествено усещане, което придава на интериора ви подчертано декоративен характер. Освен че съхраняват ролки с книги, те могат да бъдат украсени с колекции от снимки, колекционерски предмети и ценни вещи, за да им се придаде лично отношение.

Ако желаете да добавите тази вечна мебел в дома си, можете да посетите уебсайта OLX, за да намерите най-добрия дизайн на вградени рафтове за книги. Междувременно продължете да четете тази статия, за да научите повече за дизайна на вградените етажерки за книги, която да ви помогне при избора.

Най-добър дизайн на вградени рафтове за книги

Вградените рафтове за книги могат да заемат цялата площ на стената или площ, вградена в стената. Те се вписват без усилие в интериора и архитектурата на всяко помещение и лесно се съчетават с всеки стил на обзавеждане.

Ако рафтовете ви за книги не си подхождат, достатъчно е да добавите необходимите детайли като корнизи или лъскави щрихи. Те са по-леки, по-евтини и по-лесни за поддържане от традиционните свободностоящи книжарници.

Освен това, ако сте човек, ориентиран към „направи си сам“, те са лесни за направа и можете да ги конструирате сами. Поставете рафтовете за книги в неудобните кътчета на помещението, ъглите, парапетите и дори стените, за да използвате максимално неизползваните части. По-долу са представени някои проекти на вградени рафтове за книги, които можете да конструирате.

Формиране на ниша

Източник: Pinterest

Тази вградена етажерка за книги е изящно проектирана около мебел, за да създаде усещане за домашен уют и архитектурен шедьовър. Диванът е уютно разположен между етажерките за книги, за да образува вътрешен ъгъл. Короновата лайсна се простира по протежение на стената, за да свърже книжните рафтове, боядисани в един и същи цвят с лайсните и стените, за да създаде единен дизайн.

За този дизайн на етажерка за книги можете да изберете различни стилове на осветление. Препоръчително е обаче да планирате желаното от вас осветление, преди да построите рафта за книги, за да е лесно и ефективно окабеляването. 

Стил библиотека

Източник: Pinterest

Този уникален вграден рафт за книги е проектиран с етажерки, подредени така, че да създават коридор с плоска облицовка, свързан с мини библиотека. Усещането за библиотека се допълва от подвижна стълба, която ви привлича и ви подтиква да разгледате колекцията от книги, разположена в горния край на рафтовете.

Горната и долната част на рафта за книги са със същите корнизи като тавана и пода, за да създадат перфектен вграден вид. Стълбата е изработена от кит, който се плъзга по кръгла релса, здраво закрепена със скоби към специална облицовка, която скрива опората.

Външен вид с борови панели

Източник: Pinterest

Това е вградена етажерка за книги, изработена от обикновена борова дървесина, за да създаде скромно, но стилно усещане. Изгледът на боровата ламперия е проектиран с помощта на възлова борова облицовка, за да внесе ретро докосване в модерната обстановка.

Този дизайн взаимства дизайна на стените на къщата, за да се впише идеално във вътрешното пространство. В него могат да се съхраняват книги, произведения на изкуството и спомени. По този начин добавя стил и великолепие към вашия интериор.

Щастливо приземяване

Източник: Pinterest

През 1915 г. архитектът Пол Ровинели превръща коридора пред нов офис в изпълнена със светлина читалня, а отличната работа с мебелите е актуална и до днес. Ровинели обръща тесните рафтове навън, за да изложи книгите, и добавя детайли от пана, за да подобри площта, останала до по-големите рафтове.

Този специален рафт за книги има регулируеми рафтове, на които могат да се поставят предмети. Тя има кабинет за сядане на прозореца и по-голям прозорец с ефект на светъл люк, което създава неустоим дизайн.

Просторен ефект

Източник: Pinterest

Тази вградена етажерка за книги предлага минималистичен и съвременен елемент в интериора на вашето обзавеждане. Тя е проектирана с малко количество дървесина, разположена на разстояние, за да създаде изглед към обстановката.

Ако искате прост рафт за книги, който се вписва в малки пространства и може да съхранява различни предмети, трябва да се спрете на просторни модели рафтове за книги.  

Извивка на върха

Източник: Pinterest

Рафтът за книги с извивка на върха има извита горна част, която придава отличителен вид и създава архитектурно усещане. Ако си представите вида на рафтовете за книги, разположени в древните библиотеки, дворци и катедрали, вероятно ще си представите рафт за книги с извит връх, който се стича величествено по тавана.

Извитият на върха рафт за книги може да съхранява различни предмети и да добави екзотично докосване към вашия дом. Можете да персонализирате тази етажерка за книги така, че да се предлага в различни цветове, размери и дизайни, които ще се впишат идеално във вашия интериор. 

Необходимата дълбочина на вградения рафт за книги

За да определите необходимата дълбочина на вградените рафтове за книги, трябва да определите предметите, които ще се поставят на рафтовете. Трябва да вземете предвид размера на книгите, размерите на фоторамките, размера и вида на колекционерските предмети, вида на декорациите и други лични вещи, които ще поставите на рафтовете.

Повечето рафтове за вграждане обикновено се конструират така, че да са дълбоки минимум 25-30 сантиметра. Въпреки това можете да персонализирате вградения рафт за книги, за да отговаря на вашите нужди.

Опции за материали за изграждане на вградени рафтове за книги

При определяне на вида на материала, който искате да използвате за изработката на вградения рафт, трябва да вземете предвид теглото на предметите, които рафтът ще държи, и да определите материала, необходим за издържане на това тегло.

Някои от материалите, които можете да използвате за вашия вграден рафт, са:

Шперплат от твърда дървесина

Това са здрави листове с размери 4 на 8, които се предлагат с различни лицеви повърхности и са подходящи за боядисване и изчистени завършеци. 

Масивна дървесина

Това е най-здравият вид дървесина, но е по-скъп от шперплата или ФСП. Този вид дървесина може да издържи по-голяма тежест в сравнение с други материали.

Фибри със средна плътност (ФСП)

ФСП е красив вид дърво, което е по-леко и по-евтино от масивното дърво и твърдия шперплат. Макар че не могат да издържат голяма тежест, те не се надуват, не се изкривяват и не се разцепват. Подходящи са за цветно боядисване.

Заключение

Вградените рафтове за книги предлагат блясък, класа и ефективност, което ги прави добро допълнение към вашия интериор. Съществуват различни дизайни и материали, от които можете да избирате при изграждането на вашия вграден рафт за книги.

За качествени материали и уникални дизайни на вградени рафтове за книги можете да посетите уебсайта OLX, за да получите най-добрата оферта, без да разбивате банката.