Стойка за растения направи си сам

Ако искате да подобрите естетиката на жилищното си пространство, стайното растение е добро начало. Растенията внасят нотка на природа във вашето пространство. Това може да бъде постигнато чрез поставка за растения в дома ви. Хубавото е, че лесно можете да си направите такава вкъщи, като използвате леснодостъпни материали. 

Един от вариантите е, че лесно можете да преработите дървена палета в невероятна поставка за растения. Всичко, от което се нуждаете, е дървена палета, няколко пирона, полиетиленов лист, саксия с растение, малко усърдие и можете да започнете.

Дървените палети са добър вариант, тъй като позволяват да имате много отделения за растенията си. Един палет може лесно да създаде място за шест отделения, което е много. 

Ето едно ръководство стъпка по стъпка за това как можете да си направите самостоятелна поставка за растения. 

Стъпка 1

Първата стъпка е да премахнете някои пръти от палета. Това ще създаде пространство за покълване и ще позволи на светлината да достигне до растенията. Растенията се нуждаят от достатъчно светлина, за да растат и да изглеждат здрави. С помощта на чук или лост внимателно отстранете две решетки от палета, както е показано на изображението по-долу. Не изхвърляйте дъските, тъй като те ще бъдат използвани в следващата стъпка.

Източник: Pinterest

Стъпка 2

Обърнете палета и поставете двете току-що отстранени пръчки, както е показано по-долу, и ги заковайте перпендикулярно към страните на горните две дъски. По този начин ще се създадат отделения, в които ще се поставят растенията. Тъй като няма да използваме саксии, отделенията трябва да се поставят така, че да закрепят почвата на растенията. Двете премахнати дъски ще служат за основа на отделенията. 

Източник: Pinterest

Стъпка 3

Можете да боядисате палета в избрания от вас цвят, за да съответства на мястото, където възнамерявате да го поставите. Можете също така да боядисате с безцветен лак. Лакът ще направи дървото водоустойчиво и ще запази естествения му цвят, който обикновено е земен и привлекателен. 

Боядисването в черно създава приятен вид на черна дъска, върху която можете да пишете или рисувате по-късно. Покажете творческата си страна с боята.

Източник: Pinterest

Стъпка 4

Обърнете палета, така че отсекът да е обърнат нагоре. Това ще даде ясна представа къде да поставите найлоновата хартия. По този начин се образува водоустойчиво отделение, в което ще бъде засадено растението. Найлоновото фолио ще образува лехата, където е почвата. Също така ще трябва да поливате растението редовно. Найлоновата хартия е важна, тъй като предотвратява просмукването на водата. Излишната вода ще повреди дървото и ще причини кална бъркотия. Поставете найлоновата хартия върху преградите, за да подравните стените. Уверете се, че хартията не стърчи, тъй като може да развали естетиката на поставката. Използвайте двустранно тиксо или пистолет за телбод, за да залепне найлонът.

Източник: Pinterest

Стъпка 5

Сега сте готови да поставите почвата в отсеците. Но първо поставете камъчета в пластмасовото корито. Тъй като за лехата използваме плат за преграждане на плевели, който не е податлив на дренаж, добавянето на камъчета ще позволи правилен дренаж. Поставете достатъчно камъчета, за да покрият основата на торбата, която е около един инч. Сега можете да добавите почва в отсека. Наличието на правилния вид почва е важно в зависимост от вида на растенията, които възнамерявате да използвате. Може да се използва градинска почва от заобикалящата ви среда или да закупите градинска почва, подобна на компост, която се състои от смес, идеална за използване в отделенията. Важно е да се отбележи, че различните растения могат да имат различни изисквания по отношение на нуждите си от почва. Затова ще бъде разумно да направите някои предварителни проучвания за растенията, които възнамерявате да използвате, за да ви помогнат да изберете правилния вид почва за използване. Напълнете отделението докрай, като оставите само няколко сантиметра отгоре.. 

Източник: Pinterest

Стъпка 6

Сега поставете растението си в отделението. Важно е да използвате растения с плитки корени, защото те няма да бъдат затиснати от основата на отделението. Добър избор на растение могат да бъдат растения, които имат пипала, като маракуя, домати, патладжан, ягоди, тиквички или билки. Можете също така да изберете цвете.

Източник: Pinterest

Стъпка 7

Сега е време да разположите палета на желаното място. Изберете място, което ще позволи на слънчевата светлина и топлината да достигат лесно до растението. Хубавото на поставката за растения от палети е, че тя е лесно преместваема, така че винаги можете да промените мястото, за да отговаря на вашите нужди и на нуждите на растението. Стойката за растения от пелети може да бъде поставена на закрито, на балкона, навън в градината или дори да бъде монтирана на стена.

Източник: Pinterest

Алтернативни палетни стойки

Освен това един палет може да се използва като поставка за растения, без да са необходими инструменти. За разлика от преди, когато някои дъски трябваше да бъдат отстранени от палета и да бъдат заковани по различен начин, можете да изберете да запазите палета такъв, какъвто е. Въпреки това ще трябва да се сдобиете с няколко саксийни растения от местния магазин и с няколко ципни връзки или въже. 

Всичко, което трябва да направите, е да намерите дървен палет и да го поставите така, че дъските/пръчките на палета да са перпендикулярни на земята. Поставените по този начин палети автоматично ще създадат рафтове, които служат като чудесни стойки за растения

Може да се наложи да пребоядисате палета, за да му придадете приятен естетически вид. Изберете саксии с различни цветове, форми и размери, за да подобрите естетиката.. 

Източник: i.pinimg.com

Това е добър вариант, тъй като е преносим и може да се монтира. Палетът може да се използва повторно в бъдеще и да се използва за други цели. 

По-голяма стойка за растения от палети

При засаждане на открито и необходимост от засаждане на растения в по-големи саксии, палетите все още предлагат невероятни решения. Поставете две палети, наклонени една към друга, за да образуват А-образна форма. 

След това поставете две дървени дъски успоредно на земята напречно на палетите. Дъските могат да излизат извън А-образната рамка, създадена от палетите. Дъските ще образуват стойки, на които могат да се поставят саксиите. Палетите са здрави и могат да издържат на голяма тежест, но ще трябва да внимавате при поставянето на саксиите, за да балансирате теглото им.

Използвайте творческата си страна при избора на саксии, тъй като стойката може да издържи на по-големи размери и по-голяма тежест. Изберете различни по размер саксии с различни форми и цветове. 

Източник: i.pinimg.com

Обобщение! 

Стойката за растения от палети има много причини, поради които е добър избор. Тя е евтина и лесна за изработване. За изработката ѝ не са необходими никакви технически познания. Освен това не е необходимо да купувате саксии за растенията. 

Стойката също така заема много малко място и ви дава възможност да засадите повече от едно растение.