Събуди градината

6 съвета за твоето райско кътче на открито

Едно е да искаш лятна градина, съвсем друго е да имаш, а трето и четвърто е да я поддържаш добре. Твоето парченце от рая няма да се оплеви от само себе си, нито ще си окоси избуялата трева. Но с малко подготовка можеш да извадиш от карантина градината си и да я превърнеш в място, с което се гордееш.

Следвай 6-те правила на успешните градинари и скоро отново ще можеш да лежиш безгрижно в тревата и да гледаш звездите в уюта на собствения си двор. Започни с най-важното:

Наостри косачката

Време е да фризираш и напудриш твоята госпожа Градина за летните й приключения. За целта измъкни косачката от гаража и направи обстоен преглед. Ако се наложи, смени свещите и въздушните филтри и заостри ножовете. Тъпите остриета може да раздърпат тревата и да оголят петна в поляната. И не прави грешката да подрязваш повече от 1/3 от дължината на стръкчетата при първото косене. Ще има още преди същинското лято.

Подготви терена

Да седнеш в непочистена градина е като да седнеш на неотсервирана маса. Признак на много лош вкус. Засъхналите листа от миналата есен няма да се превърнат в хумус, ако не ги отместиш от каменната алея, а чакълът, който върлата зима изтъркули върху тревата, може да попречи на растежа й, или о, не!, да счупи косачката. И всъщност кой би искал камък в гърба, докато гледа как звездите обсипват свода небесен?

От веранда в лятна стая

Тя ще е център на вниманието и това лято, затова се погрижи да ти е удобно там през деня и уютно вечерта. Верандата е твоята всекидневна на открито – почисти декинга и инвестирай в нов комплект градински мебели – не е нужно да са скъпи, пусни обява с предишните и спести от цената на новите. Добави декоративни възглавници за още повече комфорт, а нов чадър или тента ще са перфектният завършек на малката градинска идилия.

Почисти барбекюто

Ако не се погрижиш за барбекюто сега, и то няма да се погрижи за теб, …като му дойде времето. Направи си труда да го изчистиш и лъснеш както отвън, така и отвътре, и сам ще си благодариш още първата вечер, в която го запалиш. Нямаш барбекю? Ние имаме. Напиши „барбекю“ в OLX и ще откриеш супер евтини модели, има варианти на дървени въглища или на газ, има и професионални, като тези в заведенията – всичко зависи от това колко голяма компания очакваш в двора си.

Опъни хамака

Ако искаш звезда в програмата, си вземи хамак или люлка. И не, не ти трябва нещо, на което да ги окачиш – вече има модели със собствени опори на много добри цени и можеш да ги поставиш навсякъде. Но внимавай, защото са пристрастяващи и цяло лято гостите ти ще се надпреварват кой да седи на тях.

Светни си

Тревата – окосена, верандата – като нова, наоколо цветно и изненадващо гостоприемно. …И няколко часа по-късно цялата магията изчезва в мрака. Не звучи добре, нали? За да внесеш вечерен уют в пространството, което създаде, трябва да сложиш осветление на правилните места. Възможностите са много, но LED лампите с топла светлина ще озаряват добре в комбинация с висящи или статични соларни светлини, дори изкуствени факли или стоящи фенери, мини цветни лампички… Няма ограничения, просто се размечтай…

И ето как за няколко дни можеш да върнеш чара на дворното място, което беше поизоставил. Каквото и да предприемеш, знай, че няма грешно и вярно, експериментирай и се наслади на дълго чаканите летни вечери на открито.  Сега е моментът да действаш.

Виж всички обяви в категория Градина и вземи каквото ти трябва на изгодна цена, а неизползваното снимай и продай в OLX.