Съвети за избор на обувки за бягане

Изборът на правилните обувки за бягане може да промени ситуацията за тези, които търсят удоволствие в изминаването на няколко километра. Те не само им осигуряват максимален комфорт по време на бягане. Но също така оказва влияние върху настроението им по един или друг начин. Никой не желае да ходи с неудобни обувки, камо ли да тича с тях.

Преди да избере подходящите обувки за бягане, човек трябва да вземе предвид множество фактори. За някои хора е предизвикателство да разберат, че това е продукт с висока степен на ангажираност. Решенията относно избора на подходящи обувки не могат да се вземат импулсивно.

По-долу са изброени всички съвети, които бихте могли да обмислите, преди да закупите правилните обувки за бягане.В сайта на OLX можете да намерите най-добрите обувки за бягане на изгодни цени.

Нивото на спортната дейност

Източник: healthline.com

Видът на обувките, които най-добре отговарят на нуждите ви, зависи от това какво е нивото на  ежедневната ви спортна дейност. Това подсказва колко често предпочитате да излизате да тичате. Ако тичате два пъти седмично, видът на подходящите за вас обувки би бил съвсем различен от този, ако тичате четири пъти седмично.

Ако честотата е такава, че тичате ежедневно, можете да закупите Adidas Ultraboost 21, тъй като тези обувки са изключително издръжливи. Не само това, но тези обувки обгръщат краката ви, осигурявайки ви огромно сцепление по време на бягане.Можете да ги намерите на сайта на OLX.

Бегачите често са склонни да се сблъскват с враснали нокти. Това в крайна сметка може да доведе до операция на пръстите на краката ви, ако върха на обувките ви не осигурява желания комфорт. Върха на обувката за пръстите на краката трябва да предотвратява всякаква вероятност от триене на пръстите ви по време на бягане.

Може би ще искате да разгледате и подметката на обувките си. За ежедневна употреба обувките ви трябва да са леки. Това зависи от материала, който е използван за направата им. Ако обувките са с добро качество, те ще се чувстват леки на крака и ще предлагат желаното сцепление.

Например, ако сте тренирали, за да участвате в маратон, трябва да изминете няколко километра за един ден. Не можете да си позволите да бягате с обувки, от които до края на деня ще ви болят краката и ще имате мехури.

В такъв случай можете да разгледате обувки като Saucony Endorphin Speed 2. Те ще ви помогнат да увеличите скоростта си и няма да се чувствате уморени след преодоляване на дълги разстояния.Можете да ги намерите на сайта на OLX.

Вашият ежедневен маршрут за бягане

Източник: essentialroadmap.life

Всеки бегач има различен път, по който да изпита радостта от бягането. За някои той е до брега на плажа, за да могат да се насладят на вълните, които се носят покрай обувките им. За тези хора водоустойчивите обувки за бягане биха били идеалният избор.

Някои хора пробягват километри в гората, тъй като намират комфорт в топлия бриз и спокойната среда. В горите има пресечени и неуравновесени пътеки. Тези пътеки изискват от бегача да използва обувки, които не са деликатни и които могат да се почистват лесно.

Закупуването на бели обувки за този маршрут не би било разумен избор. Петообразната част на тези обувки трябва да е непокътната, за да се осигури стабилно движение.

С други думи, те са известни и като обувки за бягане на пътека. Те са специално проектирани да се справят с камъните и другите препятствия, които бегачът може да срещне по пътя си. Подметките на тези обувки са по-сложни от обикновено, за да осигурят на бегача подходящо количество опора и баланс. Подметката трябва да дава допълнителен елемент на сигурност.

В същото време някои хора бягат по тротоарите. За тях би било най-добре да се насочат към обувки за бягане със стилна, но елегантна визия (тъй като повечето погледи ще бъдат насочени към тях). Същото важи и ако посещават само фитнес залата и тичат на бягаща пътека.

И тук подметката играе важна роля. Краката ви трябва да бъдат обезопасени, докато увеличавате или намалявате скоростта си на бягащата пътека.

Тези обувки са по-известни като обувки за бягане по шосе. Такива обувки имат плоска и мека подметка. Такива обувки смекчават всякакъв вид дисбаланс, който бегачът може да изпита, докато бяга по настилката. Тези обувки не се усещат и като тежки, след като бъдат носени от бегача.

Така че е очевидно, че всички тези хора имат различни изисквания за намиране на перфектните обувки за бягане. Продавачите често питат клиентите за ежедневните им маршрути. Това се прави, за да се уверят, че обувките им са достатъчно умели, за да отговорят на нуждите им и че в бъдеще няма да бъдат регистрирани оплаквания.

Дизайн на обувките

Източник: runnersworld.com

Всяка обувка за бягане е проектирана по различен начин. Ако случаят не беше такъв, марки като Adidas или Nike нямаше да развиват своите уникални предимства. Този елемент се разделя на външен вид на обувката и вътрешно оформяне на обувката.

Външно обувката трябва да привлича погледа, защото, честно казано, никой не би искал да си купи обувки, които не са достатъчно привлекателни за окото.

В този случай цветовата гама на обувката и щампата трябва да привличат аудиторията. Това е от решаващо значение, особено ако търсите обувки за ежедневното си бягане на бягащата пътека.

Когато става въпрос за вътрешното оформяне, омекотяването на обувката е от голямо значение. Размерът на омекотяването, който човек предпочита, е пряко свързан с две неща. Първо, височината на подреждане, която потребителят възнамерява да има. Второ, степента на дебелина, която трябва да осигури обувката.

Дебелината и височината на възглавницата на обувката ще определят колко голямо въздействие ще имат камъните, корените и други трънливи препятствия върху ходилото на краката ви. От нея ще зависи до каква степен обувката ви ще може да издържи на въздействието.

Трябва да се осигури омекотяване както на петата, така и на предната част на стъпалото, за да сте сигурни, че формата на крака ви няма да се наруши. Омекотяването също така намалява вероятността от врастване на ноктите и образуване на мехури. Дизайнерите често са склонни да предлагат фантастично омекотяване, като добавят повече цветове в палитрата.

Тъй като омекотяването ще варира, ще варира и пътуването на бегача. Може да е от съществено значение да имате максимално омекотяване, ако всеки ден изминавате огромно разстояние на крак. Тя би помогнала да се изкорени умората от целия ден поради меката подметка на обувката.

От друга страна, някои бегачи търсят удоволствие в това да усещат земята, по която тичат. Всеки камък, върху който стъпват, и всяка водна или кална локва, в която отскачат, ги кара да се чувстват по-свързани с навика си да бягат. Това им дава допълнителен прилив на енергия. 

Заключение

Използването на идеалния чифт обувки ще окаже пряко влияние върху ежедневното ви представяне. С всеки изминал ден ще можете да постигате по-големи цели, свързани с изминаването на километри. Това ще допълни до голяма степен и рутинната ви дейност.

Няма съмнение, че горепосочените фактори играят огромна роля при определянето на това колко удобно ще бъде вашето пътуване. Ако обаче обувките не са с подходящ размер, те никога няма да могат да отговорят на вашите изисквания.

Упражненията или бягането за удоволствие трябва да бъдат включени в нашето ежедневие. С подходящите обувки, които носите, ще имате повече енергия да станете от леглото и да направите нещо полезно за тялото си.Можете да откриете обувки за бягане на сайта на OLX.