Съвети как да почиствате автомобила си

Чистотата и доброто поддържане на автомобила на даден човек издават много за неговата личност и ежедневие. Колко неловко би било за вас, ако се срещнете с приятел и той говори само за това колко мръсна е колата ви? Не можете да обвинявате за всичко домашния си любимец.

Ако сте на 20 години, половината от деня ви минава в колата, тъй като сте постоянно в движение. Поради тази причина трябва да поддържате автомобила си на всяка цена. Това би ви помогнало да се предпазите от антропогенни замърсители. Освен това ще ви спести голяма част от разходите за обслужване.

Ето откъде можете да започнете.

По-долу са представени всички основни съвети и трикове, които трябва да знаете, за да навлезете в тънкостите на ефективното и бързо почистване на вашия автомобил. Подбрани са съвети както за вътрешните, така и за външните компоненти.

Съвети за почистване на външната част на каросерията на автомобила

Източник: salvagebid.com

Няма смисъл да инвестирате в Mercedes или Honda Civic, ако не можете да поддържате автомобила си чист. Перспективата на вашия автомобил е помрачена от мръсотията, калта и засъхналите водни петна, с които е покрит. Така той не изглежда привлекателен за човешкото око.

Всички външни компоненти и части на каросерията на автомобила трябва да се почистват от време на време. Кофа, пълна с вода, и малко сапун не винаги са решение за всичко. Съветите, свързани с това, са посочени по-долу.

1. Почистване на прозорците на автомобила

Източник: shinycarproject.com

Ако стъклата на автомобила не са достатъчно чисти, това може да влоши видимостта на водача и пътника. Това лесно може да доведе до бъдещи произшествия. Да, прозорците на автомобила могат да се почистят с кофа вода и сапун, но има много повече неща.

Преди измиването на автомобила трябва да използвате пяна върху стъклата. Тя помага за отстраняване на по-голямата част от замърсяванията. Всички останали следи от мръсотия или замърсявания могат да бъдат отстранени в основната автомивка. Можете също така да използвате шампоан за автомобили за стъклата, но го прилагайте с пистолет за пяна.

По време на почистването с пяната трябва да използвате микрофибърна тъкан. Това е така, защото вероятността да повредите прозорците, прилагайки голям натиск, е голяма. Може да видите следи от драскотини по тялото на прозореца, ако това не е осигурено.

2. Почистване на предните и задните светлини на автомобила

Източник: popularmechanics.com

След определен период от време може да забележите, че фаровете и задните светлини не осигуряват желаната интензивност на светлината или са се замъглили. В такъв случай трябва да вземете малко вода и сапун. Следващата ви стъпка е да почистите фаровете с мека кърпа.

Ако интензивността все още е ниска, можете да използвате малко паста за зъби върху светлините си. Пастата за зъби е абразив, който може да се използва за изтъркване с четка за почистване или ротационен буфер. Движете буфера внимателно с кръгови движения, като избягвате всякакъв вид драскотини.

Алтернатива на пастата за зъби може да бъде и содата за хляб заради нейните почистващи способности и окислители.

3. Почистване на джантите и гумите

Източник: globalcarsbrands.com

Гумите на автомобила ви могат да се деформират и да загубят цвета си. Освен това те ще станат калнокафяви, ако антиозонантът, използван в каучука, достигне до външния слой. Кафявият слой се образува в резултат на реакцията на антиозонанта с кислорода.

Не почиствайте гумите на автомобила си, ако джантите не са охладени. Използвайте градинския си маркуч, за да приложите воден натиск върху гумата и джантите ѝ, за да отстраните всички замърсявания и кал. Следващият ви ход е да направите разтвор от гореща вода със сапун, който да нанесете върху джантата. Този разтвор ще реагира с кафеникавия слой.

Ако за почистването използвате четка, която има стоманени зъби, тогава го правите погрешно. Ако зъбите докоснат каучука на гумите, те могат да се повредят. Освен това вероятността драскотините да станат видими в този случай е по-голяма.

Съвети за почистване на вътрешните компоненти

Източник: detailcentralave.com

Може би ще успеете да привлечете приятелите и семейството си, като почистите външната част на автомобила си. Въпреки това те може да поискат да разгледат и вътрешните части и характеристики на автомобила. След като сте се погрижили за видимите боклуци, най-много внимание привличат климатикът/вентилацията, звуковата система, разположението на седалките и информационно-развлекателната система.

За да сте сигурни, че всички компоненти са чисти и добре поддържани, вземете предвид съветите, които са разгледани по-долу.

1. Почистване на стелките

Източник: detailxperts.net

Много хора влизат и излизат от автомобила ви и внасят с обувките си различни замърсявания, мръсотия и кал. Това налага килимчетата на пода на вашия автомобил да се почистват често. Първо трябва да извадите постелките от автомобила си и да изтръскате всякакъв вид мръсотия, която може да се намира по тях.

След това използвайте препарат за почистване на килими върху тези килими, а по-късно използвайте прахосмукачка, за да изсмучете всички мръсотии и остатъци, които са вътрешно вградени в килимите. Оставете стелките да изсъхнат нормално, преди да ги поставите обратно. Ако тази стъпка бъде пропусната, скоро автомобилът ви ще мирише.

2. Почистване на седалките

Източник: thespruce.com

Възможно е да сте разлели нещо върху седалката на автомобила, което би оставило петно. За да се отървете от това петно, можете да приготвите смес от вода, оцет и сапун за почистване на съдове. След като напръскате този разтвор върху седалката, оставете го да престои около 20 минути и го избършете.

Може също така да използвате прахосмукачка, за да изсмучете всякакъв вид мръсотия или остатъци, които може да се намират от двете страни на седалките или между тях. Уверете се, че сте проучили тъканта, използвана за направата на седалките, и я използвайте по подходящ начин.

3. Почистване на вентилационните отвори

Източник: autotrainingcentre.com

Вероятността да вдишате антропогенни замърсители е голяма, ако вентилационните отвори на автомобила ви не са чисти. Използвайте мека тъкан, за да избършете всички замърсявания, които може да са се утаили по перките. Те могат да бъдат свалени. Можете да ги измиете.

Трябва да анализирате колко време е минало, откакто за последен път сте почиствали въздушния си филтър. Ако са минали няколко месеца, трябва да го извадите и да напръскате с вода под налягане. Внимателното търкане с четка за зъби също може да бъде разумно решение. Можете също така да смените филтъра, което не е толкова скъпо.

Заключение

Това са няколко начина за поддръжка на вътрешните и външните части на каросерията на вашия автомобил. Следващият път, когато спрете, всички погледи ще бъдат насочени към вашия автомобил. И няма да се замислите, преди да предложите на някого да го закарате до дома му.

Уверете се, че само добавяте още стъпки и компоненти за почистване, а не премахвате някоя от тях от списъка.