Съвети как да почиствате мотоциклета си

Ако трябва да поддържате мотоциклета си чист, имате два варианта: да го измиете или да го държите покрит в гараж и да го изваждате за снимки само когато профилът ви в социалните мрежи се нуждае от обновяване. Знаейки как да измиете мотоциклета правилно, ще спестите време, пари и повече от малко разочарование по пътя. Почистването на мотоциклета не само премахва резките вещества (т.е. пътната сол и мръсотията) от важните части но е и чудесен повод да огледате мотоциклета прецизно за всякакви структурни или свързващи проблеми, които може да не са веднага видими от ежедневния ви пост в дефилето. 

Измиването на мотоциклета не е само за да поддържате прекрасния вид на вашето сладко возило. Ако не миете редовно и правилно мотоциклета си обаче, рискувате да повредите естетиката и частите му. 

Измиването на мръсния ви мотоциклет, все пак, не изисква повече от някои основни консумативи като вода, гъба и сапун. Преди да приключите, полирайте детайли като колелата и всички хромирани части и скоро мотоциклетът ви отново ще блести

Ако искате вашият мотоциклет да е блестящ и привлекателен, трябва да следвате тези съвети, дадени по-долу

1. Оставете мотоциклета си да изстине

Разпръскването на вода върху горещ двигател е вид катастрофа, тъй като рязката промяна на температурата може да доведе до спукване на блока на двигателя. Наистина, ако току-що сте минали по мокър селски път и мотоциклетът ви е покрит с кал, оставете го да изстине, преди да започнете.

2. Съберете оборудването си за почистване

Докато чакате мотоциклетът ви да изстине, защо да не си набавите консумативите, които ще ви трябват за почистването му? 

Всички необходими консумативи могат да бъдат осигурени в оригиналния ви магазин за автомобили и мотоциклети. Можете също така да се сдобиете с цялото оборудване за почистване в OLX. Не забравяйте да съберете:

Кофа

Чиста гъба или две

Няколко честни, сухи кърпи (чамова или от микрофибър)

По-стара четка за зъби (за да помогнете за почистването на тесни места)

Восък за автомобили/мотоциклети (по желание)

Препарат за отстраняване на насекоми и навигатори (ако е необходимо)

Препарат за почистване на хром (ако е необходимо)

3. Започнете с измиване на веригата

Източник: getsetclean.in

Ако обаче мотоциклетът ви е с верига, е добре първо да отстраните плесента и смазката от нея. Това предотвратява разпръскването на калта по останалата част на мотоциклета, докато се опитвате да го почистите. Използвайте одобрен обезмаслител за вериги, който можете да намерите в сайта на OLX. Нанесете го върху веригата, за да разхлабите замърсяванията, и я избършете с чиста кърпа.

4. Изплакнете мотоциклета с хладка вода

Това ще помогне за разхлабване на мръсотията и отмиване на възможно най-голяма част от нея, което ще улесни процеса на почистване. Само не забравяйте да използвате леки струйки вода. Спрейовете под високо налягане могат да нарушат покритието, боята или други елементи и трябва да се избягват.

5. Разтрийте цялото тяло с мека гъба или кърпа

Малко допълнителен труд в този момент ще помогне за отстраняване на допълнителните замърсявания. Потопете гъба или мека кърпа в кофа с хладка вода и я избършете по цялото тяло на мотоциклета. Ако почиствате мотоциклета си от прах, за да изкорените солта от него (например след каране по зимен път), просто използвайте водата по този начин, след което пропуснете полирането. Използването на детергенти или други почистващи препарати може да влоши проблема със солта.

6. Почиствайте пластмасовите части с леко сапунена вода

Ако мотоциклетът ви има еластични части на каросерията, е добре да използвате разрешен препарат за почистване на превозни средства. Добавете малко към кофа с хладка вода и намажете частите с гъба, потопена в пяната.

7. Изплакнете отново целия мотоциклет

След това, след като сте почистили всички канализационни води и мръсотия от мотоциклета си, отново вземете маркуча си. Използвайте лека струя, за да отмиете последната мръсотия и всички следи от  мехурчета. Ако няма много за почистване, можете съответно да потопите чиста гъба в чистата, хладка вода и да я използвате, за да изплакнете мотоциклета.

8. Избършете излишната вода и оставете мотоциклета да изсъхне

Вземете суха кърпа или микрофибърна кърпа и леко изтъркайте мотоциклета. Това ще намали количеството вода, което е останало върху него, така че да не останат никакви водни петна, когато мотоциклетът ви изсъхне на въздух. Не оставяйте мотоциклета си да съхне на пряка слънчева светлина, тъй като това също може да доведе до появата на водни петна.

9. Полирайте седалката си с подходящ защитен продукт.

Седалките за мотоциклети могат да бъдат изработени от различни съставки. Винилът и кожата са най-често срещаните. Седалките от винил са груби, но с течение на времето могат да отслабнат и да се разпаднат. Използвайте одобрен препарат за защита на винила, за да спрете тези повреди. Кожените седалки са по-фини, но използването на крем за грижа за кожените седалки ще предпази вашата. Защитните средства за винил и кожа могат да се намерят във всеки магазин за автомобилни или мотоциклетни принадлежности , както и в OLX. Не използвайте почистващи препарати върху кожа.

10. Премахване на устойчива мръсотия от насекоми

Всеки мотоциклетист знае, че хубавата разходка може да остави мотоциклета ви да изглежда така, сякаш сте водили война с рояк мухи. Ако мотоциклетът ви е покрит с налепи от насекоми, потопете го обилно с препарат за отстраняване на насекоми и катран. След като мръсотията се отпуши, използвайте мека гъба или кърпа, за да я избършете, и друга влажна, за да отстраните остатъците от нея.Можете да откриете препарата на сайта на OLX.

11. Почистете алуминиевите джанти със сапунена вода

Много ултрамодерни мотоциклети имат леки алуминиеви колела. Използвайте обаче само сапунена вода и мека тъкан, Ако искате да почистите вашите, измийте ги с вода и избършете със суха кърпа. Абразивните почистващи препарати или инструменти могат да повредят покритието или боята на колелата, затова ги избягвайте. Въпреки това използвайте по-скоро почистващ препарат за хром, ако имате традиционни хромирани джанти.

12. Използвайте вакса за кола или мотоциклет за допълнителна защита

Качествена вакса може да покрие покритието на мотоциклета и да предпази от замърсяване и зацапване. Нанесете я след като останалата част от мотоциклета ви е напълно почистена. Следвайте указанията на търговския си спрей за вакса или иркел. Всеки продукт има малко по-различни инструкции.

13. Напръскайте лагерите със защитен спрей

Купето е една от най-важните, но деликатни части на мотоциклета. Един спрей за защита ще ви помогне да покриете лагерите и да държите влагата и мръсотията настрана. Вижте опаковката на избрания от вас продукт за точните инструкции за работа.

Заключение

Горепосочените съвети са някои, които да следвате при почистването на мотоциклета си, но има определено оборудване за почистване, от което се нуждаете, за да почистите напълно мотоциклета, и можете да получите цялото оборудване за почистване на мотоциклети в OLX.