Съветник за различните видове дървени огради, класове и стилове

Проучвате възможностите за ограда на двора си? Можете да използвате няколко варианта, но дървената ограда може да е отговорът за вас. Дървените огради са изработени от естествена дървесина и са издръжливи и могат да издържат десетилетия при правилна поддръжка.

Едно от предимствата на дървените огради е, че те са екологично чисти и напълно естествени варианти за ограда. Изборът ви на тези неща ще повлияе значително на това колко дълго ще издържи дървената ограда. Така че, ако решите да инсталирате дървена ограда в двора си, трябва да направите най-добрия избор на класа на дървесината, вида на дървото и стила.

Дървената ограда винаги трябва да е естетически издържана и да подобрява привлекателността на дома ви. Независимо дали искате ограда от секвоя, кедър или борова дървесина, обработена под налягане, можете да пазарувате всичко необходимо на уебсайта OLX. Докато сте в него, вземете предвид следните фактори, когато планирате да инсталирате дървена ограда.

Избор на клас дървесина

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато решите да имате дървена ограда в двора си, е да изберете сорт дървесина. Има различни видове дървесни класове, от които можете да избирате. Можете да избирате от клас clear, premium select или construction. Имайте предвид, че те често са предпочитаният избор; има и други класове дървесина като quality, standard и better.

Макар че тези дървесни класове обикновено са по-евтини, те имат недостатъка да влошават външния вид на оградата и да увеличават вероятността тя да се разруши. Чистата и първокласната дървесина е скъпа; въпреки това те са доста издръжливи и предлагат по-сдържан външен вид.

Най-добрият вид дървесина за ограда

Друго важно нещо, което трябва да решите, когато искате да монтирате дървена ограда в двора си, е видът на дървесината. Използването на неподходящ вид дървесина в неподходяща среда може да ви струва повече, отколкото си мислите, тъй като дървесината бързо ще се развали. По-долу са представени популярните видове дървесина, които се използват за дървени огради.

Ела, смърч и борова дървесина

Смърчът, елата и борът са често срещани видове дървесина за ограда поради тяхната достъпност и издръжливост. Хората често използват смърчова дървесина за изграждане на сглобяеми колове или подреждащи се оградни панели. Борът и елата често се използват в категорията на дървесината, обработена под налягане, и често се третират с хромиран меден арсенат, за да се предотврати заразяването с вредители. Също така тези дървесни видове се обработват с водоотблъскващи оцветители, което помага за предотвратяване на гниенето и увеличава живота на оградата.

Кипарис и кедър

Друг често срещан избор на дървесина за огради са кипарисът и кедърът. Кипарисовата и кедровата дървесина са известни с естествените си химикали, които могат да възпират насекомите, което ги прави идеална дървесина за огради. Собствениците на жилища често избират кипарисовата и кедровата дървесина, защото тя не посивява с възрастта. Макар че кипарисовата дървесина е отличен вариант за проекти за огради, тя е доста скъпа, тъй като произхожда от южната част на САЩ и често се транспортира скъпо. Кедровите дървета обаче са по-бюджетен вариант, тъй като се срещат в сравнително големи количества.

Червено дърво

Ако търсите по-изящна ограда, можете да използвате червено дърво. Червеното дърво е много скъпо, което го прави непрактично за големи или дълги огради. Въпреки това естетическият вид и качеството я правят чудесен избор. Червеното дърво също така съдържа естествени химикали, които възпират насекомите, увиването и гниенето, което го прави дълготрайно 25 години. Ако разполагате с ограничен бюджет, можете да изберете да използвате секвоя за панелите, а за стълба да използвате нискокачествен дървен материал.

Популярни стилове на дървената ограда

След като сте избрали класа и вида на дървесината, която искате да използвате за оградата си, можете да започнете да мислите за стила на дървената ограда. По същия начин има няколко стила дървени огради, които можете да решите да поставите. Така че нещата могат да станат доста объркващи! По-долу обаче са представени най-популярните стилове дървени огради, които можете да възприемете.

Решетъчна ограда

Pinterest

Дървената решетъчна ограда е доста популярен стил на ограда, която прилича на тънки диагонални ламели, оформени в кръстосана форма. Кръстосаният модел на решетъчната ограда създава квадратен отвор на оградата ви, като ѝ придава изключителен вид.

Поставянето на решетъчна ограда в двора добавя красота и неприкосновеност на личния живот към всяка къща. Решетъчните огради често се използват в други стилове огради: дъговидни, хоризонтални и кръстосани. Обикновено повечето собственици на жилища проектират огради в решетъчен стил с червено дърво или кедър. А най-хубавото при използването на този стил ограда е, че можете да я боядисате в какъвто цвят пожелаете и това да не отнеме от естетическата ѝ привлекателност. Повечето съвременни собственици на жилища често я боядисват в червено или бяло.

Ограда от колове

Pinterest

Друг широко разпространен стил на ограда е оградата от колове, която често се използва като декоративна граница. Оградите тип „пикет“ са доста разпространени в Съединените щати, където се използват от най-ранната колониална епоха и са останали известни и до днес. Оградите тип „пикел“ често се изработват от няколко вида материали. Исторически погледнато, пикетните огради се изработват от дърво, но днес пикетните огради се изработват и от алуминий и винил (PVC).

Релсова ограда

Pinterest

Оградите с релси се срещат често в ранчотата, на стълбове и релси. Релсовите огради са подходящи за големи дворове. Най-добрата част от оградите с релси е, че се предлагат в толкова много стилове, височини и ширини, които са доста достъпни. Въпреки че оградите за ранчо са популярни с дърво, те се предлагат и от винил. Освен това, независимо дали ще изберете дървени или винилови огради с релси, те изискват постоянна поддръжка. Дървените огради с релси са издръжливи и вероятно ще издържат от 10 до 15 години.

Ограда с жалузи

Pinterest

Оградата с ламели е друг избор на ограда, която можете да поставите в двора си, за да предпазите децата, домашните любимци от скитане и нежеланите животни от влизане в двора. Можете да изработите огради с жалузи с всякаква височина, но обикновено те са високи от метър и половина до два метра, което е достатъчно, за да не допускате любопитни погледи в двора си. Това, което отличава оградата с ламели от другите видове дървени огради, е уникалният дизайн на ламелите, които леко се припокриват една с друга, което придава на оградата дълбочина, здравина и еднакъв вид от двете страни. Обикновено оградите от ламели се изработват от обработен западен червен кедър, което допринася за издръжливостта на оградата. 

Заключение

В тази статия са разгледани няколко вида дървесина, клас и стил, които можете да използвате за ограда. Всеки вид има своите предимства, както и недостатъци. Който и да решите да използвате, винаги се уверявайте, че сте взели предвид защо изобщо се нуждаете от ограда. В крайна сметка, кликнете върху връзката по-долу, за да вземете някои интересни оферти за дървени огради.

https://www.olx.bg/ads/q-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8/