С какво се хранят кокошките?

Пилешкото месо е сред най-предпочитаните видове месо сред хората. Това е така, защото пилешкото месо се класифицира като бяло месо. От гледна точка на своето здраве, хората е по-добре да се хранят с бяло месо, а не с червено. Това е и причината кокошките да са сред най-отглежданите птици. За да можете да си отгледате кокошки обаче, вие трябва да знаете с какво се хранят те. Кокошките попадат в класа на всеядните животни и биха изяли почти всико, което може да се побере в човките им. Когато са на двора, те се хранят с насекоми и растения, които са лесни за поглъщане. Стане ли въпрос за храна, те не подбират и кълват всичко, което видят, като например гущери, жаби, змии, без дори да знаят дали те стават за ядене или не.

През топлите месеци кокошките се хранят с различни видове фураж. Въпреки това свободното им отглеждане във вашия двор не благоприятства за тяхното балансирано хранене. Основната храна за домашно отглежданите птици трябва да се състои от фураж. Той се предлага в раздробена форма или във вид на пелети, които осигуряват всички необходими хранителни вещества за кокошката, допринасящи за нейното здраве и мътене на яйца. Протеините и калциевите фуражи са ключови, когато става въпрос за здравето на кокошките. Повечето от търговските фуражи съдържат протеини и минерали, които също допринасят за тяхното здраве.

Важно е да подхранвате кокошките и с хранителни вещества, тъй като само фуражът не е достатъчен през студените месеци. Когато е студено, те имат нужда от повече хранителни вещества и затова е необходимо използването на хранителни добавки. Необходимо е да се направи добра селекция от зеленчуци и плодове, като се гарантира, че кокошката се радва на балансирана диета. Други храни, които може да им давате, включват варен боб, листни зеленчуци, ябълки и много други.

Въпреки апетита им да ядат каквото видят, някои храни трябва да се избягват. Те включват цитрусови плодове, авокадо, суров боб и други. Един от най-добрите начини да се уверите, че вашата кокошка се храни със здравословна храна, е като запазвате остатъци от вашата храна и им ги давате. Това спестява разходите за закупуване на хранителни добавки и осигурява на вашата кокошка балансирана диета.

За правилното храносмилане, кокошката трябва да се храни с дребен чакъл

Източник: heritageacresmarket.com

Дребният чакъл няма хранителна стойност, но помага на кокошката да разгражда храната в стомаха си. Той и е необходим, тъй като кокошката няма зъби, с които да раздроби приетата храна. Ето защо тя трябва да се храни с дребен чакъл, който ѝ помага да преработи храната в стомаха си. Повечето кокошки приемат чакъл, случайно попаднал в храната. Напълнете купа с дребен чакъл и я дайте на вашата кокошка, тя ще приеме колкото ѝ е необходимо, но не забравяйте да я измивате и допълвате когато чакълът свърши. За по-възрастните кокошки чакълът е ключов в менюто им и гарантира, че преработват храната в стомаха си. Той не трябва да е много фин, защото пилето няма да може да преработи храната в стомаха си.

За здрави кости и яйчни черупки, кокошката трябва да се храни с черупки от стриди

oyster shell for chickens
Източник: heritageacresmarket.com

Хубаво е да добавите и черупки от стриди към диетата на вашето пиле. Черупките от стриди са богати на калций, което допринася за здраината на костите и твърдата яйчена черупка. Домашните кокошки е хубаво да се хранят с черупки от стриди преди или по време на снасяне, като черупките се разграждат в червата им. Ако пилетата не се хранят с богати на калций храни, има вероятност да не успеят да измътят яйцето или да снесат меки яйца. Поставете черупките от стриди в съд, от който пилето да може да се храни свободно.

Витамини

Breakfast of Champion Layers | Chicken Feed Supplements - Fresh Eggs Daily®
Източник: heritageacresmarket.com

Кокошката има нужда и от витамини, макар и в малки количества. Когато има недостиг на някои витамини, е възможно да възникнат здравословни проблеми, като липса на растеж и размножаване, което е загуба и за неговия стопанин.

Вода

Източник: heritageacresmarket.com

Кокошката трябва да има непрекъснат достъп до чиста вода. Това е така, защото кръвта на пилето е съставена предимно от вода, която транспортира хранителните вещества в тялото. Недостатъчният прием на вода  ще намали броя на яйцата, които пилето ще снесе. Най-добрият начин да осигурите чиста вода на вашата кокошка е като използвате поилки за кокошки. Поилките за кокошки са проектирани така, че водата да е удобна за пиене, без да е изложена на замърсявания от околната среда.

С какво да храните кокошките във фермата

Видът на храната, която давате на вашите кокошки, зависи от това дали ги отглеждате за яйца или за месо. Малките пилета, отглеждани за производство на яйца, могат да се хранят с различните хранителни остатъци във фермата, като добавка към фуражите. Пилетата, отглеждани за месо, трябва да се хранят с богати на протеини фуражи, които да им помогнат да достигнат необходимото тегло. Храненето на птиците трябва да бъде строго контролирано, което гарантира тяхното дълголетие.

Кухненски остатъци: Какво може да яде кокошката?

Източник: thespruce.com

Домашното пиле може да се храни и с остатъците храна от вашата кухня. Ето списък с остатъчни храни,  които то може да приема без проблем.

  • Остатъци от телешко и свинско месо.
  • Добре сварен ориз.
  • Зеленчуци, варени или не.
  • Млечни продукти като сирене.
  • За калций те могат да се хранят с яйчени черупки и черупки от стриди.
  • Всякакви мазнини и масла.
  • Те могат да се хранят с риба и рибни продукти, но да се избягва храненето с кости.
  • Плодове като ябълки, банани.

Как да храните кокошките

Източник: thehappychickencoop.com

Тъй като изхранването на кокошката е непрестанен процес, трябва да го правим по здравословен начин, предпазвайки я от болести и вредни микроорганизми. Не е правилно да се дава на пилето да яде директно от земята, както и да се ограничават порциите му. Когато го храним, трябва да се уверим, че пелетите са в неговата хранилка и не са замърсени. След като кокошките се нахранят, трябва да ги вземете и приберете, за да не привлекат вредители и насекоми през нощта. Най-правилно е да не храните кокошките от земята и да им осигурите чиста питейна вода. Балансираното хранене с гранули е един от най-добрите начини за изхранване, независимо дали пилетата са свободно живеещи или са затворени. И така, кокошките се хранят с различни фуражи, например соево брашно, богато на протеини и въглехидрати, които помагат за подобряване на здравето им.

Заключение

Ако сега започвате да отглеждате кокошки е нормалмо да сте притеснени за видовете храни, с които да ги храните. Видът на храната зависи от това дали отглеждате пилето за месо или за производство на яйца. В тази статия ви запознахме с някои от храните, които можете да давате на вашата кокошка, гарантирайки нейното здраве. През повечето време пилетата погъщат всичко което видят, ако то се побира в човките им. Те са всеядни животни и могат да ядат както растения, така и месо. Понякога пилетата са склонни на канибализъм и ядат дори собствените си яйца, което е загуба за тяхния стопанин. В повечето случаи, когато пилето яде собствените си яйца, причината за това е недостигът на храна.