Три от най-добрите вегетариански рецепти

  1. Болонезе с орехи и леща
  2. Веганска салата от печени сладки картофи
  3. Паста капоната

Болонезе с орехи и леща

източник: themodernproper.com

Тази веган рецепта за болонезе от орехи и леща е с отличителен  вкус, изключително здравословна и невероятно лесна и ще издигне вашите цели за хранене на растителна основа до нови висоти.

За да приготвите вкусен, плътен веган сос болонезе, който също е с високо съдържание на хранителни вещества, комбинирайте леща и орехи. Този сос болонезе от орехи и леща е здравословен, съществен, веган, плътен, бърз, лесен и вкусен вариант на любимия от детството.

Подготовка:

8 ПОРЦИИ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 30 МИНУТИ

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 55 МИНУТИ

364 КАЛОРИИ

Съставки

2 супени лъжици зехтин екстра върджин             

1 чаша моркови, настъргани

1 чаша целина, смляна

1 чаша кромид лук, ситно нарязан

6 смлени скилидки чесън

1 чаша орехи, сурови и нарязани на ситно

1 чаша леща, измита, кафява или зелена

4 чаши зеленчуков бульон 

1 буркан сос маринара (700 ml)

1 чаша червено вино (Пино Ноар, например)

2 супени лъжици чесън на прах

2 чаени лъжички микс подправки (италиански)

2 чаени лъжички черен пипер, прясно смелен

1 чаена лъжичка сол, плюс допълнително сол на вкус

450 грама папарделе или талиатели (варени) за сервиране

За сервиране прясно настърган пармезан или веган пармезан (по избор)

Начин на приготвяне:

източник: fishernuts.com

i) В голяма касерола или тенджера загрейте олиото на среден огън. Добавете морковите, целината и лука към загрялото олио и оставете да къкри до готовност, около 6 минути. Гответе още минута или докато чесънът пусне аромата си.

ii) Разбъркайте орехите и лещата, докато всичко се смеси добре. Смесете бульона, соса маринара, виното, чесъна на прах, италианския микс подправки, черния пипер и солта в голяма купа. Усилете котлона на висока степен и оставете да заври, като разбърквате, за да смесите продуктите още веднъж. Намалете котлона на слаба степен и гответе, като разбърквате периодично, за около 35 минути или докато сосът се сгъсти и лещата се свари по ваш вкус.

iii) Разбийте 2 чаши от соса в блендер или кухненски робот до почти гладко състояние. Върнете разбития сос в тигана и разбъркайте всичко заедно. Опитайте и подправете с допълнително сол, ако е необходимо.

Сервирайте соса болонезе с любимата си паста и поръсете с пармезан, ако предпочитате.

Веганска салата от печени сладки картофи

източник: themodernproper.com

В тази веганска салата от сладки картофи с чудесен вкус, голямо количество печени сладки картофи, авокадо, черен боб и суров кейл се смесват с кремообразен дресинг от лайм, кашу и кориандър.

Това е полезно веган ястие, което ще ви държи заситени с часове. Тази веган салата е здравословна бомба, която е грижа за себе си в купа, пълна с вкусни печени сладки картофи, апетитно сурово къдраво зеле, сок от лайм, малко халапеньо и тонове кремообразно авокадо, разбито в дресинга за салатата и нарязано на кубчета в нея. 

Ще се чувствате сити и доволни с часове благодарение на многото протеини (от черния боб в салатата и кашуто в дресинга) и здравословни мазнини (от авокадото, зехтина и ядките).

Красивите печени сладки картофи заслужават специално внимание, защото са толкова вълшебен деликатес.

Приготвяне и съставки:

източник: themodernproper.com

6 ПОРЦИИ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 5 МИНУТИ

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 30 МИНУТИ

359 КАЛОРИИ

За салатата

3 сладки картофа на пара (около 1 кг)

2 супени лъжици зехтин екстра върджин 

подправка за тако (2 супени лъжици)

2 връзки кейл, с отстранени стъблата и накъсан на парчета от по 5 см (6 чаши)

половин чаша листа от кориандър

3 стръка ситно нарязан зелен лук

1 консерва отцеден и измит черен боб

1 голямо нарязано авокадо

За дресинга

половин чаша кориандър

3 скилидки чесън

сок от лайм, 3 с.л

1/2 чаена лъжичка сол

3 супени лъжици зехтин екстра върджин 

половин чаша кашу

3/4 чаша вода

1/2 халапеньо, обелена и почистена от семки

1/2 авокадо

Начин на приготвяне

i) Загрейте фурната на 200 градуса.

ii) Сладките картофи трябва да се нарежат на кубчета 2″. Овкусете сладките картофи със зехтина и подправката за тако в голяма купа. Поставете ги в тава за печене, като внимавате да не ги слагате много близо един до друг. Печете 30 минути на средната решетка във фурната и ги обърнете на 15 минута.  (Печете още 5 минути, ако сладките картофи не са омекнали.)

ii) Смесете всички съставки за дресинга в блендер с голяма мощност. Веганският дресинг с кориандър и лайм трябва да излезе приблизително 14 чаши.* Добавете още малко сок от лайм за по-рядък дресинг.

Смесете кейла, кориандъра, зеления лук, черния боб, печените сладки картофи и авокадото с желаното количество дресинг в голяма купа.

Хапвайте!

Паста Капоната

източник: bbcgoodfood.com

Пригответе нашата лесна вегетарианска паста с капоната само за 20 минути. Тя е лесна за приготвяне, бюджетна и включва три от вашите пет порции плодове и зеленчуци на ден в едно вкусно ястие.

4 ПОРЦИИ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА: 2 мин

ВРЕМЕ ЗА ГОТВЕНЕ: 18 мин

542 КАЛОРИИ

Съставки:

4 супени лъжици зехтин екстра върджин (или използвайте олиото от грилованите зеленчуци, вижте по-долу)

1 голяма едро нарязана глава лук

4 ситно нарязани скилидки чесън

250 г гриловани средиземноморски зеленчуци (за предпочитане чушки и патладжани) от буркан, кутия или охладена витрина в супермаркет, отцедени, ако са в олио (можете да използвате това олио вместо зехтин) и едро нарязани

400 г нарязани домати в консерва

1 супена лъжица каперси, малки

2 супени лъжици стафиди

350 г ригатони, пене или друга къса паста, шепа листа босилек, избран пармезан (или вегетариански заместител), на люспи.

източник: food52.com

Начин на приготвяне:

i) В голям тиган загрейте олиото и запържете лука за 8-10 минути или докато започне да се карамелизира (или по-дълго, ако имате време – колкото по-сладък, толкова по-добре). За последните 2 минути готвене добавете чесъна.

ii) Смесете микса зеленчуци, доматите, каперсите и стафидите в голяма купа. Подправете на вкус и гответе за 10 минути, без капак, докато получите гъст сос.

iii) Междувременно сложете на котлона чайник с вода и я оставете да заври. Изсипете водата от чайника в голяма тенджера, сложете щипка сол и отново загрейте до кипене. Гответе, докато пастата омекне, но все още не се е разкашкала, след което отцедете, като запазите част от водата от пастата. Добавете пастата към соса, заедно с малко от водата от нея, при нужда, ако сосът трябва да се разреди. Сервирайте пастата направо от тигана,  гарнирана с листа босилек и пармезан по желание.

Заключение:

Вегетарианските рецепти са популярни по различни причини. Вегетарианското хранене е начин за някои хора да бъдат по-здрави или да избегнат хормоните, съдържащи се в животинските продукти. Други се хранят по този начин поради религиозни вярвания, защита на правата на животните или притеснения за околната среда.

Ако обмисляте да станете вегетарианец, трябва да помислите за това какъв вид вегетарианец ще бъдете. След като изберете кои храни ще избягвате, ще трябва да си направите стратегия, която да гарантира, че получавате всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Може да си струва да обмислите вегетарианската диета, ако искате да консумирате повече плодове и зеленчуци и евентуално да подобрите здравето си. Въпреки че повечето хора ще се справят с промяната, добра идея е да се консултирате с Вашия лекар, преди да направите каквито и да е големи промени в диетата или начина си на живот. Ако се притеснявате, че няма да си набавите нужните хранителни вещества с диета на растителна основа, може да се консултирате с диетолог.