електрически велосипед

Търсенето на електрически велосипеди в OLX е нарастнало с 11% спрямо 2017

Традиционно през пролетта в една от най-популярните категории в платформата –  Спорт и хоби, търсенето на велосипеди набира скорост сред любителите на  колоезденето, а анализът в категорията показва любопитни тенденции спрямо миналата година.

През април 2018 се отчита ръст при търсенето на велосипеди и електрически колела спрямо миналата година.

Водещите марки по търсене за цялата страна, в категория Велосипеди, са Drag с 17 551 запитвания на месец, следвани от Scott 12 960 търсения и RAM bikes с 10 351 търсения.

Интересна тенденция през тази година е увеличеното търсене на електрически велосипеди. Спрямо април 2017 година се забелязва 11 % увеличение в търсенето специално на тези артикули, сочат официалните данни на OLX.bg. Този вид превозно средство е изключително удобно и практично решение за придвижване в натоварената градска среда. Повечето модели развиват скорост до 60 км./ч. само на електромотор и достигат до 80-90 км./ч., ако се въртят и педалите. Най-евтините модели струват около 200 лева, а високият клас велосипеди стигат между 8000 и 10000 лева. В OLX се продават и комплекти за конвертиране на обикновени колела в електрически.

Някои от по-скъпите модели се предлагат на лизинг, което улеснява в голяма степен избора на подобна покупка. В платформата има богат избор и на различни части: седалки, рамки и вилки. Едно от най-популярните търсения за изминалия месец е „багажник за велосипеди“ с общо 6554 търсения.

Данните на OLX отчитат и специфика при търсенето и предлагането на велосипеди по региони. Тези превозни средства се оказват най-популярни в градовете Кюстендил и Враца, където предлагането е 0,03 обяви на глава от населението. Търсенето е значително по-високо, като стойностите са 0,10 запитвания на глава от населението. Търговище също се нарежда сред градовете, където има голям интерес към велосипедите и търсенето е много голямо: 0,9 запитвания на глава от населението.

Най-ниска активност се забелязва в градовете Добрич и Видин, където предлагането е 0,001 обява на глава от населението, а търсенето е 0,002 запитвания. Столицата се нарежда по средата в класацията, където предлагането също е сравнително слабо: 0,01 обява на глава от населението спрямо 0,02 запитвания. В другите големи градове Пловдив, Варна и Бургас се наблюдават подобни стойности, което показва много голям потенциал за развитие на подобен бизнес в тези региони.

„Тъй като офисът ни се намира в центъра на града, лятото се придвижвам основно с колело. Освен бързо и приятно, за мен това е чудесен начин да поддържам добра форма и да прекарвам повече време навън“, споделя Пламен Нониски, маркетинг директор на OLX България.

„Преди да направите подобна покупка, най-важно е да знаете за какво ще ползвате своето колело: за спорт, за транспорт, или за по-екстремни преживявания в планината. Това ще определи модела, оборудването и в крайна сметка и цената“, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.