тенденции

Търсене, предлагане и тенденции в потребителските интереси от 2019

Динамиката на търсенето и предлагането на стоки и услуги онлайн е голяма, и всеки добър бизнес се стреми да е максимално информиран и „в час“ с актуалните потребителски интереси в бранша или категорията, в която търгува, за да е достатъчно конкурентен и съответно – да реализира повече продажби.

След проведеното годишно изследване на потребителските навици в OLX за 2018, бързаме да споделим какво се търси и предлага най-много, в кои региони и какви са тенденциите за настоящата 2019, които „чертаят“данните от изминалата година.

Top 10 най-търсени стоки в OLX

Заемането на челното място от смартфоните със сигурност не е голяма новина, но стремителния ръст в търсенето на авто части (55%), машини и инструменти (50%) и най-вече – на недвижими имоти (86%) , е голяма изненада, предвид фактът, че цените на имотите особено в големите градове не бележат спад и поддържат високи нива.

Топ 10 най-предлагани стоки в olx

С най-голям темп расте предлагането на рокли (53%), авто части (58%) и инструменти (47%).

Особено интересни тенденции задава търсенето и предлагането по категории, което е безценен радар за продавачите кои стоки и услуги носят потенциала за бързи сделки. Така например, в категория „Електорника“, търсенето на игри и конзоли се е повишило с 41% спрямо 2017г, последвано от лаптопите (34%), компютърните части и аксесоари (24%), смартфоните (20%) и тонколони/усилватели (21%). Любопитното е, че най-много търсения на игри и конзоли има във Варна, на лаптопи в Монтана, на смартфони – в София, а на тонколони – в Пловдив.

Шампион сред най-предлаганите артикули в категория „Електроника“ отново са игрите и конзолите с ръст спрямо 2017г от 32%, а средната цена на последните е била 187 лв.

Интересни факти в olx

В категория Автомобили, лодки, каравани най-голям ръст в търсенето през 2018г има на марките Volkswagen, Opel, Audi, BMW и Mercedes, a най-активните градове генериращи този ръст са София, Перник, Пловдив, Варна и Бургас.

Най-предлаганите стоки в категория Авто в olx

Търсенето и предлагането на имоти през 2018г, в частност – наеми на апартаменти, е абсолютен рекордьор по ръст спрямо 2017г – с цели 86%. Оказва се, че най-много обяви за продажба на апартаменти се публикуват през месец януари, а според обявите за наеми в категорията средната цена за наем на тристаен апартамент в София е 990 лева. Цената за наем на гаражи и паркоместа в София е скочила с рекордните 327 % за 2018 г., очевидно като пряк ефект от разширяването на зоните за платено паркиране.
Най-голям спад (с 81%) се забелязва при цените за наем на промишлени сгради.

В категория Мода най-търсените и предлагани стоки са рокли, якета, зимни и спортни обувки, а търсенето на последните е нарастнало с цели 68% през изминалата година. В същото време съотношението на дамски срещу мъжки артикули в OLX e 70/30%, а в категорията има повече нови, отколкото употребявани артикули: 60/40%.

Изключително интересни са данните за търсенето и предлагането и по региони. Така например се оказва, че най-голямо търсене на детски стоки има във Варненски и Русенски регион, най-много търсене на машини и инструменти – в регионите София и Пловдив, а най-активно търсене на работа – в регион Благоевград.

По отношение на предлагането – най-голямо предлагане на дрехи и обувки има в София и Ямбол, на имоти – във Варна, на телевизори – в Бургас, а по отношение на екскурзиите и почивките – в Благоевград и Бургас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.