Цени на AdBlue и кога да го сменяте

AdBlue: Кратък преглед

За да се намали броят на токсичните газове, отделяни в атмосферата, AdBlue е течност за отработени газове от дизелови двигатели, използвана в автомобили с технология за селективна каталитична редукция (SCR). В деминерализирана вода се разтваря синтетично произведен карбамид с висока чистота и концентрация 32,5 %, за да се създаде AdBlue. Течността е подходяща за използване.

Какви са съставните елементи на AdBlue?

AdBlue е безцветна, нетоксична смес от карбамид и дейонизирана вода. Тя дори не е синя. Противно на общоприетото схващане, при производството на AdBlue не се използват свински изпражнения. Тъй като свинската урина не би била достатъчно стерилна или чиста, за да се използва в търговски продукт, карбамидът в AdBlue е изкуствен разтвор с висока чистота.

Как функционира AdBlue?

В потока на отработените газове се впръскват малки количества AdBlue. При високи температури AdBlue се превръща в амоняк и въглероден диоксид. Опасният азотен оксид в отработените газове се комбинира с амоняка в катализатора SCR (селективна каталитична редукция), за да се образуват безопасни азот и вода. Подобна технология се използва успешно в автобуси и големи превозни средства от много години.

Какво се случва при изчерпване на AdBlue?

По време на шофиране работата и мощността на двигателя ще бъдат намалени, за да се намалят емисиите, ако AdBlue свърши. Двигателят не може да бъде стартиран отново, ако резервоарът за Adblue е празен, когато спрете. Автомобилът ще ви предупреди своевременно, когато резервоарът за AdBlue се изтощи. Около 2000 км преди изчерпването на течността на арматурното табло обикновено се появява жълта предупредителна светлина.

Откъде можете да закупите AdBlue?

Бензиностанции, автосервизи, онлайн търговци и дори някои супермаркети продават AdBlue. Ако имате съмнения относно закупуването на правилните продукти, свържете се с вашия сервизен майстор. Предлага се в контейнери от 1,5, 5 и 10 литра и е лесно достъпен. По-малките разфасовки включват уникално изработено гърло, което дори без фуния ви позволява да доливате резервоара, без да се притеснявате от разливи. Добра идея е да носите със себе си малък контейнер с AdBlue, за да сте готови да долеете при необходимост, защото бутилките за улеснено пълнене са лесно достъпни.На сайта на ОЛХ можете да намерите полезни продукти свързани с AdBlue.

https://www.olx.bg/d/ads/q-adblue/?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=AdBlue общ преглед

Какви са причините за промените в цените на AdBlue?

Промените в цените на AdBlue са резултат от промените в цената на суровините, използвани за производството на разтвора. Компонентите на AdBlue са карбамид и вода и по този начин търсенето на карбамид може да повлияе на цената.

Когато знаят за ниската цена на AdBlue, няколко предприятия го купуват в големи количества с тази допълнителна цел. Можете да намерите AdBlue на изгодни цени в сайта на ОЛХ.

https://www.olx.bg/d/ads/q-adblue/?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=AdBlue общ преглед

Каква е цената на AdBlue?

Цената на AdBlue варира в зависимост от производителя и избрания метод на пълнене. Обикновено 10-литровият контейнер струва между 20 и 25 лв. Ако изберете обществена бензиностанция, ще плащате на литър. Цената варира от една бензиностанция до друга.

Можете да намерите AdBlue  на най-изгодни цени в сайта на ОЛХ.

https://www.olx.bg/d/ads/q-adblue/?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=AdBlue общ преглед

Колко време действа AdBlue?

Вашият двигател и ефективността на шофиране определят количеството AdBlue, което използвате.

● Обикновено се използва един литър AdBlue на всеки 965 км.

● Въпреки това може да достигне един литър на всеки 560 км.

● Размерът на резервоара също варира, така че в зависимост от автомобила и начина ви на шофиране може да се наложи да го допълвате между 4830 и 19 300 км.

● Повечето водачи трябва да допълнят резервоара за AdBlue поне веднъж между рутинните посещения на сервиз.

Безопасно ли е да се шофира, когато светне предупредителният индикатор за AdBlue?

Въпреки че това не е сериозен проблем за безопасността, ако не спрете, в крайна сметка AdBlue ще свърши и няма да можете да запалите автомобила. Така че не се тревожете, когато предупредителната светлина светне за първи път; ще имате достатъчно време, за да допълните количеството. Просто внимавайте да долеете веднага, особено ако планирате да насрочите тест за проверка на емисиите. Тестът включва проверка на емисиите на автомобила ви; ако в резервоара няма достатъчно Adblue, емисиите могат да се повишат до опасни нива.

Местоположението на резервоара за AdBlue

Обикновено мястото на резервната гума- под пода на багажника – сега е заето от резервоара за AdBlue. По-важно е обаче да знаете къде се намира резервоарът. До основния резервоар за дизелово гориво обикновено има малка синя капачка за пълнене. Ако я няма, проверете багажника или под капака на двигателя.

Къде във вашия район можете да намерите място за зареждане на AdBlue?

Тъй като AdBlue се използва от камиони и тежкотоварни автомобили от 2001 г. насам, съществуват няколко публични пункта за зареждане на гориво на спирките по магистралите или в гаражите, където има наличности.Ако в районът ви няма такова място , можете да закупите помпа и AdBlue от сайта на ОЛХ.

https://www.olx.bg/d/ads/q-adblue/?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=AdBlue общ преглед

Какво се случва, ако в резервоара за AdBlue се влее дизелово гориво?

Целият резервоар за AdBlue може да замърси дори от малко количество дизелово гориво. Освен това то може сериозно да увреди изпускателната система, чийто ремонт би бил скъп.

Ако започнете да шофирате, може да осъзнаете, че автомобилът ви се държи необичайно. След зареждане, ако нивото на горивото не изглежда да се е променило, автомобилът ви се чувства странно или се включат някакви предупредителни светлини, спрете възможно най-скоро и се свържете с фирмата за ремонт. Ако по погрешка добавите дизелово гориво в резервоара за AdBlue, трябва да останете на място и да се обадите на вашата сервизна служба. НЕ стартирайте двигателя, за да предотвратите по-нататъшно увреждане на автомобила и вътрешните системи.

Как AdBlue намалява замърсяването от отработените газове?

В отработените газове на автомобила ви се впръскват дозирани дози AdBlue. Азотните оксиди (NOx) на двигателя ви влизат в реакция с него, като се превръщат в безвредни газове и водни пари. Освен че предизвикват дихателни проблеми, емисиите на NOx играят роля в създаването на смог, киселинни дъждове, прахови частици и приземен озон. В резултат на това превозните средства трябва да спазват строги стандарти за емисиите на отработените газове, а най-новият стандарт, Евро 6, има строги ограничения за количеството азотен оксид (NOx).

Заключение

Ще се нуждаете ли някога от AdBlue? Най-вероятно да. Според настоящия технологичен напредък на двигателите, потребителите на дизелови двигатели ще продължат да изискват течности за намаляване на NOx и в бъдеще. Освен това разпоредбите за емисиите на транспортните и извънпътните превозни средства ще стават все по-строги. Всички превозни средства, включително леките автомобили, трябва да използват технологията SCR и AdBlue, за да отговарят на изискванията на Евро 6. От това следва, че вероятно ще имате нужда от AdBlue в бъдеще. 

На сайта на ОЛХ можете да намерите AdBlue и всякакви полезни продукти свързани с него.

https://www.olx.bg/d/ads/q-adblue/?utm_source=&utm_medium=&utm_campaign=AdBlue общ преглед