10 начина за увеличаване на пространството за съхранение в малък дом

Понякога животът в малък дом може да се чувства уютен, а друг път – прекалено тесен. Често предимствата на малкият дом надвишават неудобствата. За някои хора именно достъпността на притежаването и поддържането на малко пространство го прави предпочитан избор.

Днес има няколко креативни дизайна на малки домове и трикове за организация, които ще ви разтърсят. Това, което е още по-завладяващо за някои от тези дизайни на малки домове, е, че всеки може да ги направи. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на уебсайта OLX, да си набавите необходимото оборудване и материали и да извлечете максимума от всеки квадратен метър на малкият си дом.

Ако наистина искате да живеете охолно в малкият си дом, е време да се организирате. Научете как да извлечете максимума от малкият дом, като използвате простите трикове и идеи за организация по-долу.

Монтиране на телевизора на стената

Източник: Pinterest

Повечето хора, независимо от размера на телевизора, предпочитат да го монтират на стойка за телевизор. Въпреки че няма нищо лошо в монтирането на телевизора на стойка за телевизор, той заема много място. Вместо това можете да спестите място и да монтирате телевизора си на стената. Монтирането на телевизора на стената прави стаята ви модерна, като ѝ придава по-малко претрупан вид.

Използване на по-малка маса за хранене

Това, че живеете в малък дом, не означава, че трябва да пропуснете някои важни мебели като масата за хранене. Вместо обичайната много широка маса за хранене обаче можете да изберете нещо много по-малко. Кръгла или овална маса за хранене например е чудесно решение за пестене на пространство. Също така можете да помислите за прибиране на някои от столовете на масата за хранене, особено когато не се използват често. След това можете да ги извадите и да подредите масата за хранене, когато имате гост.

Използване на вертикалното пространство

Източник: Pinterest

Стената е едно от най-слабо използваните пространства в дома. Хората често не се замислят за използването ѝ, защото тя не изглежда като място, което идва на ум, когато се мисли за място за съхранение. Монтирането на вертикални рафтове обаче е чудесна идея, за да се възползвате максимално от пространството. Можете да съхранявате книги на вертикалния рафт, за да накарате стаята ви да изглежда по-висока. Можете дори да монтирате дъска с колчета на стената в няколко помещения на дома, за да държите занаятчийски изделия.

Възможност за избор на плъзгащи врати

Източник: Pinterest

Друг интересен трик за пестене на пространство в малък дом е да замените традиционната врата с плъзгаща. Отлична идея е да се спрете на плъзгаща се врата, когато нямате достатъчно място за монтиране на люлееща се врата на панти. Съществуват версии с единична и двойна врата, в зависимост от това къде искате да я монтирате.

Преустройство на гардероба

Източник: Pinterest

Гардеробът е друго недостатъчно използвано пространство в дома, което можете да използвате творчески като място за съхранение. Можете да закупите пластмасови кутии за съхранение и да ги използвате за съхранение на предмети в гардероба. В гардероба можете лесно да съхранявате уреди като перални машини и някои кухненски приспособления. Когато не перете или не приготвяте храна, не забравяйте да затворите вратата на тези уреди, които „ви изваждат“ очите.

Персонализиране на местата за съхранение

Източник: Pinterest

Друг начин за увеличаване на пространството в малкият дом е да се пригоди място за съхранение от неизползвани места. Например, можете да направите покрива си склад. Повечето хора не използват покрива на къщата си, докато вие можете да изградите отлично място за съхранение на тавана. Изграждането на таванско помещение обаче може да бъде доста скъпо, особено когато се опитате да го обезпрашите и хидроизолирате, но си заслужава всяка стотинка. Можете също така да се възползвате от ъглите в дома си и да изградите шкафче за съхранение.

Използване на стенно бюро

Източник: Pinterest

Ако бюрата в стаята ви заемат твърде голяма част от пространството, заменете ги със стенно бюро. Стенното бюро е много по-малко, но все пак осигурява достатъчно място за поставяне на компютъра, книгите и други предмети. За разлика от обикновеното бюро, стенното бюро е изградено вертикално. С други думи, стенното бюро ви дава много пространство, което прави стаята ви по-практична.

Използване на закачалка в кухнята

Източник: Pinterest

Обикновено в повечето домове върху плота има нещо, което прави кухнята непрактична. Можете обаче да спестите място на плота, като инсталирате закачалки в кухнята. Можете да окачите ножовете си и други прибори от неръждаема стомана на закачалката. Тъй като смисълът на всичко е да се пести място, трябва да изберете закачалка, която има кука, за да можете да я използвате за окачване на чаши за кафе, по-големи чаши и много други.

Купуване на многофункционални мебели

Източник: Pinterest

Когато купувате мебели, помислете дали можете да ги използвате и за други неща. Има много мултифункционални мебели, които могат да помогнат за спестяване на място в малък дом. Например, някои табли на легла се предлагат с вградени рафтове за книги, а някои рамки за легла са с чекмеджета. Купуването на многофункционални мебели с модул за съхранение е чудесен начин да спестите място в дома си, без да правите компромис със стила.

Почистване

Източник: Pinterest

И накрая, най-добрият начин да се сдобиете с повече пространство в малък дом е да почистите. Може би причината за недостига на пространство в малкият ви дом не е непременно липсата на организация, а твърде многото вещи. От съществено значение е да се отървете от нещата, от които не се нуждаете, вместо да ги оставяте в дома, за да заемат ценно пространство.

Заключение

Когато става въпрос за организиране на дома ви, е добре да сте практични. Не е необходимо да имате много предмети или да излагате всичко в дома си, за да изглежда чудесно. Вместо това се отървете от нещата, които не използвате често, и се погрижете да създадете пространство в дома си. Възползвайте се от идеите за съхранение в тази статия, за да съхранявате нещата, от които се нуждаете. Докато сте в нея, уверете се, че сте посетили връзката по-долу за най-добрите оферти за предмети, които можете да използвате, за да подобрите пространството за съхранение в дома си.

https://www.olx.bg/