11 СЪВЕТА КАК ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА БАТЕРИЯТА НА ТЕЛЕФОНА СИ

Замяната на литиевата батерия в телефона е по-трудна, отколкото правилното й управление. Много мобилни телефони не позволяват на потребителите лесно да заменят батериите си. Това обхваща всички iPhone, както и няколко високотехнологични телефона с Android на известни компании като Samsung. Поправките на батериите често са скъпи и неприятни. Освен това трябва да се вземат предвид и екологичните аспекти. Смартфоните, честно казано, са бедствие за климата, а увеличаването на живота на батерията на телефона ви помага да намалите това до минимум.

Литиево-йонните батерии вече се използват в повечето мобилни телефони, както и в таблетите и лаптопите.  Литиевите батерии имат много предимства (по-голямата плътност на енергията е равна на по-малко клетки, което означава по-тънки и по-резки телефони, например), но все пак те се влошават с течение на времето.

Всеки, който някога е използвал дълго време смартфон, ще забележи, че животът на батерията намалява с времето, като често тя издържа само половин ден след пълно зареждане. Това е така, защото акумулаторната батерия на устройството ви губи капацитет всеки път, когато се зарежда и източва електричество.

Как да поддържате батерията на телефона си в добро състояние? Как да зареждате ефективно батерията си? Обръщали ли сте внимание на това? Ако досега не сте се замисляли за това, прочетете тази статия и след като я прочетете, ще сте по-наясно с необходимостта от поддържане на здравето на батерията. Понеже сме включили 11 практични и прости техники за удължаване на живота на вашата батерия. Така че разгледайте тези невероятни съвети. 

1. НЕ ДОПУСКАЙТЕ БАТЕРИЯТА НА ТЕЛЕФОНА ДА ПАДНЕ ДО 0%

A picture containing text, holding, person, electronics

Description automatically generated

Частичното зареждане е оптималният метод, тъй като литиево-йонните батерии са най-засегнати при пълно зареждане и пълно разреждане. Обикновено трябва да зареждате батерията до около 80% от капацитета ѝ и да не позволявате тя да падне под 30%. Ако това не е възможно, стремете се към максимум 90% и се опитайте да заредите смартфона си, преди да падне до 20%.

Съвет: Най-добрият съвет е да поддържате нивото на зареждане на батерията си между 30% и 90%.  Когато падне под 50%, я заредете, но извадете зарядното устройство, преди да достигне 100%.

2. ИЗБЯГВАЙТЕ ПРЕТОВАРВАНЕ НА БАТЕРИЯТА

A picture containing indoor, sitting, black, close

Description automatically generated

Тъй като най-новите модели смартфони включват вградени сензори, които изключват зареждането, когато батерията достигне 100%, те все още ще изразходват много малко количество енергия, въпреки че са в състояние на бездействие.

Възможно е да получавате „струйно зареждане“, когато адаптерът се опитва да поддържа мобилния телефон на 100% заряд, докато той автоматично губи батерия през нощта. Това означава, че по време на сравнително дълго зареждане мобилният ви телефон непрекъснато прескача между пълен заряд и малко под този пълен заряд. От 99% до 100% и обратно. Това може също така да принуди устройството да прегрее, което е нездравословно за батерията. Ако не можете да избегнете зареждането на телефона през нощта, уверете се много добре, че той е в студено, добре проветрено помещение, където топлината може да се отделя.

3. СПРЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ТЕЛЕФОНА СИ, ДОКАТО ГО ЗАРЕЖДАТЕ

A person holding a cell phone

Description automatically generated with medium confidence

Избягването на използването на телефона, докато той се зарежда, е отлична практика. Това е известно като паразитно зареждане и се оказва, че използването на телефона по време на зареждане може да бъде много вредно. Малките нива на потребление пречат на батерията да завърши пълния цикъл на зареждане, което води до повреждане на батерията.

4. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ТЕЛЕФОНА ДА ПРЕГРЕЕ

A screenshot of a cell phone

Description automatically generated with medium confidence

Трябва да предприемете прости мерки, като например да не поставяте мобилния си телефон на таблото на автомобила, където той ще бъде изложен на пряка слънчева светлина. препоръчва се също така да не зареждате телефона си, докато играете визуално интензивни игри, тъй като това ще повиши температурата на телефона и ще отслабва батерията.

5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ САМО ОРИГИНАЛНО ЗАРЯДНО УСТРОЙСТВО

A picture containing indoor

Description automatically generated

Никога не използвайте изключително евтини адаптери или кабели, независимо дали използвате iPhone или устройство с Android. Уверете се, че зареждате батерията с оригинален, одобрен адаптер и кабел. Разбираме, че оригиналните зарядно устройство и кабели са скъпи, но те намаляват възможността капацитетът на батерията на телефона ви да намалее.

6. ИЗБЯГВАЙТЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БЪРЗО ЗАРЕЖДАНЕ

A picture containing electronics, computer

Description automatically generated

Не отричаме, че методите за бързо зареждане спестяват много време. Ако искате да удължите живота на батерията си, трябва да ги съхранявате за спешни случаи, защото те могат да натоварят и отслабят батерията, особено ако имате по-стар модел телефон. От друга страна, сравнително бавното зареждане на батерията е полезно. Като решение може да бъде полезно зареждането на телефона ви чрез компютър или лаптоп.

7. ИЗКЛЮЧВАНЕ НА УСЛУГИТЕ ЗА МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

A hand holding a touch screen device

Description automatically generated with low confidence

Днес много приложения следят данните за местоположението ви, за да подобрят услугите си, като непрекъснато търсят висока точност, използвайки комбинация от GPS, Wi-Fi, Bluetooth и местоположение на клетъчна кула. За да предотвратите компрометиране на живота на батерията, разрешете на тези приложения да използват услугите за определяне на местоположението ви само докато активно използвате техните услуги.

8. НАМАЛЯВАНЕ НА ЯРКОСТТА НА ЕКРАНА

A picture containing electronics

Description automatically generated

Дисплеят на смартфона е частта, която консумира най-много енергия. Възможно е да пестите енергия, като намалите нивото на яркост. Обикновено потребителите пестят живота на батерията, като използват функцията за автоматична яркост, която своевременно намалява яркостта на дисплея, когато има по-малко светлина.

9. ИЗКЛЮЧВАНЕ НА WI-FI И BLUETOOTH

Друг ефективен метод за изтощаване на батерията е да оставите Wi-Fi или Bluetooth на телефона си включени, докато не ги използвате, тъй като те консумират електрическа енергия, когато търсят мрежи или устройства, към които да се присъединят.

Всъщност не е сериозен проблем, ако не деактивирате Wi-Fi на телефона си, ако просто пътувате от една зона с Wi-Fi до друга, например от дома до работното място. Ако обаче ще бъдете навън през целия ден и няма да използвате Wi-Fi по никакъв начин, трябва да го изключите, за да запазите живота на батерията.

10. ИЗБИРАНЕ НА ТЪМНА ТЕМА

Черният дисплей не консумира енергия, а по-тъмните цветове консумират по-малко енергия от ярките цветове като бялото. 

Ако устройството ви има OLED панел,

изборът на тъмна тема може да ви помогне да пестите енергия. Тъмната тема няма да има значение, ако дисплеят ви не е OLED панел, което включва всички iPhone преди iPhone 10.

11. ДЕАКТИВИРАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЯТА, КОИТО ХАБЯТ БАТЕРИЯТА

Прегледайте конфигурациите на батерията си за допълнителни приложения, които използват много енергия, и ги деинсталирайте, деактивирайте или ограничете.  Можете да деактивирате приложенията, които не са ви необходими. Някои популярни приложения имат и „леки“ версии, които заемат по-малко място, консумират по-малко данни и може да изискват по-малко енергия. Пример за това е Facebook lite. Въпреки това приложенията, които консумират най-много батерия, вероятно са тези, които използвате най-много, така че деинсталирането или ограничаването на използването може да не е практично за вас.