13 Креативни Приложения на Утайката от Кафе

Кафето е една от най-популярните напитки в света. След като кафето се свари, хората обикновено изхвърлят остатъците, наречени утайка, тъй като се смята, че те нямат никаква полза. Противно на общоприетата практика, утайката от кафе може да се използва за много неща.

Качеството на кафето обаче определя качеството на утайката. Така че не трябва да правите компромис с качеството. Ако търсите място, откъдето да се сдобиете с качествени машини за приготвяне на кафе и кафе на прах, посетете уебсайта на OLX за най-добрите оферти.

Употреби на Утайката от Кафе

Източник: Pinterest

Утайката от кафе може да помогне за подобряване на козметичните ви процедури и дори има много практични приложения в дома и градината. Ако сте от тези, които не правят много кафе у дома, повечето магазини за кафе имат излишна утайка от кафе, която да раздадат с удоволствие. По-долу са представени 13 креативни приложения на утайката от кафе.

1. Ексфолирайте Кожата си

Грубата текстура на утайката от кафе я прави идеален ексфолиант за отстраняване на мъртвите клетки и замърсяванията по кожата. Всичко, което трябва да направите, е да я смесите с малко вода или кокосово масло и да я нанесете върху кожата си. Освен да я използвате като ексфолиант, можете да смесите утайката от кафе с мед и да я използвате като скраб за устни.

Утайката от кафе съдържа кофеин, който е мощен антиоксидант, способен да предпазва кожата от слънцето. Също така може да увеличи притока на кръв и да подпомогне постигането на по-чиста и по-здрава кожа.

2. Излъскване на Кухненските Съдове

Абразивната текстура на утайката от кафе я прави отличен избор за изстъргване на чиниите и отстраняване на залепнала храна от тигани и тенджери. Поръсете върху желаната повърхност и търкайте. Не забравяйте да изплакнете, след като сте приключили.

3. Естествена Боя

Утайката от кафе има естествено наситен тъмен цвят и е нетоксичен вариант на традиционните бои. Ако някога сте опитали да разлеете кафе върху бяла риза, вероятно знаете колко дълбоко е петното. Те предлагат лесен начин да придадете цветен вид на тъканите или да възпрете съществуващи петна по вашата дреха. Те могат да се използват и за засилване на цвета на тъмната коса.

Можете да смесите утайката от кафе с малко вода и да я оставите да се смесва, преди да я нанесете върху повърхността. Оставете боята от кафе да подейства за около час, за да постигнете желания тъмен цвят

4. Репелент Против Насекоми

Утайката от кафе съдържа съединения, които са токсични за много насекоми. Те са много ефикасни за отблъскване на комари, бръмбари, щурци, мравки и други вредители. Поръсете ги около засегнатата област, за да използвате утайката от кафе като репелент против вредители или насекоми.

5. Прах от Камина

Почистването на камината може да бъде трудна задача заради праха. Можете да напръскате малко утайка от кафе, разпръсната върху повърхността, за да намалите праха. По този начин ще добавите малко влага към сухите сажди и ще улесните почистването им.

6. Наторяване на Градината

В някои почви липсват хранителните вещества, необходими за доброто развитие на растенията, и те се нуждаят от наторяване. Можете да използвате утайката от кафе като тор, за да предоставите на растенията хранителните вещества, необходими за оцеляването им. Утайката от кафе съдържа основни минерали като калций, калий, азот, желязо, магнезий, фосфор и хром, необходими на растенията, за да растат..

7. Премахване на Бълхите от Домашния ви Любимец

Бълхите са често срещан проблем при домашните любимци, а лечението им може да отнеме много време и средства. Съществуват няколко химически решения за унищожаване на бълхите, но понякога те имат нежелани странични ефекти. Ще ви бъде приятно да научите, че бълхите не обичат кафе, което го прави естествен репелент.

8. Естествен Почистващ Скраб

Утайката от кафе може да се използва като алтернатива на химическите почистващи препарати. Тя съдържа минерали, които я правят двойно по-ефективна като антибактериално и антивирусно средство. Абразивният характер на утайката от кафе я прави добър почистващ препарат за отстраняване на петна от повърхности.

Можете да използвате утайката от кафе за почистване на мивката и за изтъркване на кухненските съдове. Когато използвате утайка от кафе, внимавайте тя да не се изсипва върху чисти повърхности, за да не ги изцапа

9. Омекотяване на Месото

Мускулните влакна и протеините в месото могат да му придадат твърда текстура. Можете да омекотите месото, като използвате утайка от кафе, за да смекчите структурата му. Кафето съдържа киселини и ензими, които могат да омекотят месото.

Можете да добавите утайка от кафе към рецептата си за суха разтривка, да я нанесете върху месото и да го оставите за около два часа преди да приготвите храната. Друг вариант е да преварите смляното кафе и да го използвате за мариноване на месото, и да го оставите за 24 часа в хладилника преди готвенето.

10. Използвайте го за Растежа на Косата

Утайката от кафе е полезна за кожата и за растежа на косата. Използването на утайка от кафе за ексфолиране на косата може да ви помогне да се отървете от мъртвите кожни клетки и натрупванията. Проучванията разкриват, че кофеинът съдържа минерали, които могат да стимулират растежа на косата и да я направят по-лъскава.

Преди да измиете косата си с шампоан, използвайте шепа утайка от кафе, за да масажирате скалпа и косата си в продължение на няколко минути. След това можете да измиете и изплакнете косата си. Можете да правите това няколко пъти седмично и косата ви постепенно ще се подобри.

11. Потъмняване на Мебелите

Може да използвате утайка от кафе, за да добавите тъмен цвят към мебелите си и да им придадете богат дървеснотъмен цвят. Размесвайте утайката от кафе с вода, нанесете я върху мебелите и я оставете да изсъхне за около час, след това ги почистете и полирайте, за да получите естествен лъскав цвят.

12. Изкуства и Занаяти

Утайката от кафе може да се използва като цвят при рисуване. Тъмната природа на утайката от кафе може да се използва за добавяне на естествен тъмен цвят към занаятчийска хартия, за да й се придаде старинно излъчване. Можете също така да я добавите към произведения на изкуството, като статуи и предмети, за да им придадете черен цвят.

13. Дезодорант

Утайката от кафе може да се използва за неутрализиране на миризми. Можете да поставите купа с утайка от кафе в хладилника, за да се отървете от лошите миризми на храна. Можете също така да държите малка купа с утайка от кафе до мивката, за да заглушите миризмата на чесън, лук и риба.

Заключение

Винаги е вълнуващо да откриваш нови приложения за неща, които си смятал за безполезни. Различните приложения на утайката от кафе ще ви предоставят лесни хитрини, които ще ви спестят пари и време.

За да се насладите на множеството ползи на утайката от кафе, можете да посетите магазините на OLX, за да закупите качествени машини за приготвяне на кафе на достъпна цена.