3 НАЧИНА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АЛОЕ ВЕРА: ПОЛЗИ И УПОТРЕБА

Алое верата е билково лекарство, което се използва от стотици години за лечение на различни състояния. Като цяло е безопасно да използвате алое вера направо от растението или под формата на гел. Алое верата е растение, подобно на кактус, което се среща в пустини по целия свят. Листата му произвеждат богат на витамини гел, който съдържа A, C, E и B12.

Алое верата е добре познато със своите козметични свойства. То е чудесно за вашата кожа и коса и присъства в много продукти за лична хигиена. Едно от многото предимства на гела от алое вера е, че успокоява кожата и възстановява косата. Растението съдържа органично отпускащ гел, който подхранва и изглажда както кожата, така и косата, като същевременно ги възстановява. Алое верата е още известно и със своите лечебни ползи и често се използва за лечение на порязвания, изгаряния и натъртвания. Поради многобройните си ползи за здравето, това полезно растение-чудо е естествена част от домакинството. Растението е добре познато с това, че намалява дразненето и възпалението, бори се с инфекциите и овлажнява дълбоко сухата кожа. Преди да започнем, трябва да знаете как да използвате алое верата.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ НАПРАВО ОТ РАСТЕНИЕТО?

Когато купувате продукти от алое вера, търсете такива, които не включват допълнителни съставки като алкохол или други вещества, влияещи на чистотата на продукта. Те могат да имат отрицателно въздействие върху кожата. Отглеждането на растение у дома е най-лесният начин за получаване на естествен алое вера гел. Растенията от алое вера могат да бъдат намерени в местните градински магазини или в интернет. Можете да използвате гела от алоето направо върху тялото си или да приготвите козметичен продукт „направи си сам“, като следвате инструкциите.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА АЛОЕ ВЕРА

1. ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА АКНЕ

Източник на изображението: freebunni.com

Нанасянето на свеж гел от алое вера върху лицето ще ви помогне да се отървете от акнето. Предлагат се и специфични за акне стоки от алое, като почистващи продукти, тонери и лосиони. Но те могат да имат и допълнителна полза от другите полезни съставки в тях.

Средствата за лечение на акне, които включват алое вера, са по-нежни към кожата от конвенционалните продукти за лечение на акне. При лечението на леко до тежко акне гелът от алое вера е много по-полезен. Алое верата включва салицилова киселина, съставка, която отпушва порите, в допълнение към противогъбичните и антибактериалните си свойства. Гелът може също така да помогне за хидратирането на сухите зони, причинени от тежки лекарства за акне. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разбере как точно алоето действа на акнето, то е често срещан естествен лек, който е помогнал на много хора. Просто имайте предвид, че само алоето е малко вероятно да бъде ефективно при лечение на тежко акне. За да определите най-добрата стратегия за вас, вероятно ще трябва да се консултирате с лекар.

2. ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА СЪСТОЯНИЯТА НА КОЖАТА

Източник на изображението: Unsplash

Смята се, че гелът от алое вера, когато се прилага външно, помага при лечението на различни кожни заболявания. Определени проучвания показват, че алое верата помага за подобряване на гладкостта на кожата и намаляване на бръчките.

Алое верата има противовъзпалителни качества, което го прави подходяща терапия при слънчево изгаряне и други кожни проблеми. Много от ползите от алое верата за здравето на кожата се наблюдават, когато се прилага локално, а не когато се приема като напитка.

Алое верата може да се прилага директно върху кожата. Хората могат също да си направят балсам или крем, използвайки алое вера като основна съставка, като следват интернет рецепти. Ако човек не е наясно дали алое верата ще раздразни кожата му, може да приложи малко количество върху външната страна на ръката си и да го остави за 24 часа, за да види дали това ще предизвика реакция.

Слънчевите изгаряния, заедно с някои от индикациите за други кожни проблеми, могат да бъдат излекувани с гел от алое вера, който включва съединения, които могат да облекчат и излекуват кожата.

3. ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА КОСАТА

Източник на изображението: Unsplash

· ОВЛАЖНЯВА КОСАТА

Това е овлажняващо растение, което може да се използва както за кожата, така и за косата. Гелът е лек за косата и леснен за почистване. Алое верата идва на помощ, когато косата ви е изключително суха. То съдържа ензими, които помагат за възстановяването на изтощената коса и скалп. Вземете вашият алое вера гел и го втрийте равномерно в косата си. Оставете го да престои за тридесет минути, преди да го измиете, за да разкрие копринено мека коса. Смесете го с мед, зехтин и извара в блендер. Оставете го за 30 минути, за да направи своята магия в корените на косата. Измийте и се радвайте на лъскава и красива коса.

· ИЗБАВЯ ОТ ПЪРХОТА

Пърхотът не само засяга външният ви вид, но и понижава самочувствието ви. Редовното прилагане на алое вера е просто решение на този проблем. Алое верата е лесен начин да се отървете от пърхота благодарение на своите противогъбични и антивирусни качества. Алое верата помага за овлажняване на скалпа и намаляване на пърхота до известна степен, тъй като лекува сухата кожа. Оставете 30 минути, за да може алое верата да подейства на скалпа ви. Този естествен лек е без неблагоприятни ефекти и е полезен за вашата коса.

· СПИРА КОСОПАДА

Алое верата е познато със способността си да укрепва корените и да намалява косопада. Освен това е чудесно почистващо средство за скалпа, което оставя косата копринено мека и хидратирана. Когато алое верата се нанесе върху косата, то я овлажнява отвътре навън. Косата става по-еластична в резултат на добре хидратираните корени, което води до по-малко накъсване.