5-те най-добри художествени книги на всички времена

Светът на художествената литература е свят, в който въображението не познава граници. Той ви пренася през много вселени в уюта на собствения ви дом. Освен това се запознавате с изключително фантастични герои, които обикновено никога не бихте срещнали в реалния живот. 

Фантастичните книги са бягство от реалността и затова е просто невероятно да се четат.

Съществуват няколко различни жанра художествени книги и има широк спектър от тях. Ето защо е лесно да се затрудним, когато избираме коя да прочетем. 

Но не се притеснявайте, имаме списък с най-добрите художествени книги на всички времена.

Слугинята от Нита Прос (The Maid by Nita Prose)

Източник: assets.com

Това е дебютният роман на авторката Нита Прос. Това е мистериозен криминален роман със структура, подобна на тази на “ Clue „. Той проследява историята на камериерка, работеща в хотел, която е главният заподозрян за убийство. Действието се развива в гранд хотел с разнороден състав от богати на характери герои, подобно на играта на Clue.

Главната героиня на книгата, Моли Грей, е въвлечена в убийство. Тя обаче може би е невродивергентна, тъй като забелязва детайли, които другите не забелязват, и се затруднява да спазва социалните правила, които за другите са естествени. 

Именно това прави този криминален трилър още по-вълнуващ. Да предположим, че сте почитатели на мистериите, изпълнени с екшън, разследванията в заключени стаи, романите, посветени на жените, и книгите на Агата Кристи. В такъв случай това ще бъде отлично четиво за вас.

„Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин (Pride and Prejudice by Jane Austen)

Източник: bukharibooks.com

Класика през цялото време! „Гордост и предразсъдъци“ никога не остарява, въпреки че е на повече от два века. Романът се развива на фона на стара Англия и проследява историята на пет сестри. Тези пет сестри си проправят път в шикозното и високопоставено общество на Англия, за да се осигурят като потенциални съпруги.

Но главната героиня в книгата е Елизабет Бенет. Тя е млада, упорита жена, която не е готова да се задоволи с трохи. 

Романсът между нея и г-н Фицуилям Дарси, очарователен, но арогантен собственик на семейното имение, завладява сърцата на читателите през всичките тези години.

Не може да има друга по-добра книга от тази. Джейн Остин е изваяла всеки герой с такава прецизност и индивидуалност, че е невъзможно да не обикнеш всеки от тях. Книгата става все по-интригуваща, тъй като ви връща назад във времето и ви кара да преживеете Англия от 1813 г. от първа ръка.

Един аристократ в Москва от Еймър Тауълс (A gentleman in Moscow by Amor Towles)

Източник: assets.com

След успеха на първия си роман писателят Еймър Тауълс написва още една блестяща художествена книга. „Един аристократ в Москва“ проследява историята на граф Александър Ростов, на когото е наредено да прекара остатъка от живота си под домашен арест в един хотел.

Авторът връща читателите в 1922 г., когато болшевишкият трибунал счита графа за непоправим аристократ. След това той е наказан с домашен арест в Метропол, грандиозен хотел срещу Кремъл.

Следва историята на човек с ерудиция и остроумие, който никога не е работил. Сега му се налага да прекарва дните си като обикновен човек на тавана. В същото време навън се разиграват някои от най-емблематичните исторически моменти в руската история.

Изпълнен с хумор и остроумие, пъстър ансамбъл от герои и една безупречно написана сцена след друга, този роман омагьосва читателите. Той е свързан с усилията на графа да разбере какво означава да бъдеш целеустремен човек.

Анн от фермата Грийн Гейбълс, написана от Луис М. Монтгомъри (Anne of Green Gables, written by L.M Montgomery)

Източник: ssl-images-amazon.com

Това е още една класика, която хипнотизира поколения читатели още от публикуването си през 1908 г. Това е сърдечна и трогателна история за сираче, което след години на пренебрегване и малтретиране най-накрая попада в дома на Матю и Марила Кътбърт, двама братя и сестри на средна възраст, където я приемат като своя, макар и след известно объркване и колебание.

Червенокосата Анн е с богато въображение и е много разговорлива. Действието се развива на остров Принц Едуард, „Анн от фермата Грийн Гейбълс“ ви превежда през очарователния и визуален пейзаж на мястото чрез своите подробни описания на Анн. Той проследява борбата и израстването на Анн, докато тя се ориентира в живота на осиновителите и хулиганите в училище.

Тази изключително ценена и обичана класика изследва уязвимостта, очакванията и мечтите на едно дете, което расте в непозната среда. „Анн от фермата Грийн Гейбълс“ е и чудесен образ на едно време, място, семейство… и най-вече на любовта.

Светлина, която не виждаме, автор Антъни Доер (All the light we cannot see, written by Anthony Doerr)

Източник: ssl-images-amazon.com

Този забележителен роман на Антъни Доер е историческа литература, чието действие се развива на фона на Втората световна война. Той проследява историята на сляпото френско момиче Мари-Лор Лебланк, което трябва да се подслони в къщата на чичо си в Сен Мало, след като Париж е превзет от нацистка Германия.

Паралелно с нейната история върви и разказът на Вернер Пфениг. Това блестящо германско момче е прието във военно училище заради уменията си в областта на радиотехниката. В крайна сметка пътищата им се сблъскват във Франция, където и двамата се опитват да оцелеят след разрушенията на Втората световна война. 

Романът редува историите на Мари-Лор и Вернер и е написан поетично.

Антъни Доер е високо оценен и многократно награждаван автор, чиято книга „Светлина, която не виждаме“ е бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Тя удря всички правилни точки, тъй като е емоционална и сърцераздирателна. Определено ще бъдете приковани до последната страница на тази отлична художествена книга.

Заключение

Независимо дали търсите разтърсваща историческа литература, или уютен, стоплящ сърцето роман, този списък ви предоставя всичко необходимо.

Съществуват много художествени книги и да се удавите в морето от препоръки е доста лесно. Обаче трябва да знаете някои от най-добрите, които не бива да се пренебрегват.