6 градински идеи „Направи си сам“, за да се доближите до природата

Градината ви е занемарена и се нуждае от разкрасяване? 

Тогава това е вашият знак да я превърнете в естетично място. 

Градините са фокусна точка в нашите домове и трябва да бъдат поддържани. Не е необходимо обаче да похарчите всичките си спестявания за закупуване на нови и модни неща, които може да не издържат дълго. 

Можете да преобразите градината си за цял живот, като проявите просто творчество и сложите мисловна шапка.

В тази статия са изброени някои чудесни „направи си сам“ начинания, които можете да направите, за да подобрите градината си. Те включват евтини консумативи, устойчиви методики и минимални усилия. 

Освен това ще получите и радостта от това, че сте създали нещо от собствените си ръце. Тези „Направи си сам“ ще ви помогнат градината ви да изглежда като нова. И ще можете да се похвалите с нея пред приятелите и семейството си.

Така че нека се потопим в тях и да видим какво сме ви подготвили. 

‘’Направете си сами’’ включват следното:

1. Използване на стари буркани като мини саксии

Източник: gardeningetc.com

Това е един от най-лесните проекти в нашия списък. Не ви е нужно много, за да направите саксии от стари буркани с конфитюри и желе. 

За да им придадете по-класически вид, можете да използвате спрейове или, още по-добре, да използвате старите си кутии с тестерна боя. Това ще добави цветен нюанс към тези иначе основни саксии. 

Освен това можете дори да добавите етикети, за да изглеждат по-изискани. 

2. Изграждане на ъглов диван с достъпен бюджет

Може да искате да създадете уютен кът в градината, където семейството и приятелите ви да седят, докато приготвяте барбекю. Всички тези неща само ще допринесат за вашето удоволствие. 

Но се страхувате да похарчите твърде много за мебели? 

Тогава не е нужно да се притеснявате, тъй като направата на мебели от типа „направи си сам“ е възможно най-бюджетна. Можете да построите ъглов диван, като използвате леснодостъпни материали, които са купчина за купуване.

За този „Направи си сам“ метод ще трябва да си купите куп МДФ плоскости от местния търговец на дребно.

Изградете седалката от МДФ и не забравяйте да я закрепите здраво към стените. Също така го подпрете отдолу. Добавете възглавници към облегалката и ето, че си имате диван. 

За да завършите визията на удобното място за сядане, боядисайте мястото за сядане с красиви цветове. Това също така ще го направи да изглежда по-малко като „направи си сам“ и по-изискано. 

Освен това добавете масичка за кафе и ще получите идеалното място за сядане на открито..

3. Създаване на красива стена в градината

Източник: gardeningetc.com

Можете да разкрасите градините си, като добавите стена за излагане. На стената може да видите колекциите си от саксии и други орнаменти. 

Изработката ѝ е много лесна, а освен това е и бюджетна. Необходими са ви само плоскости от шперплат, които можете да заковавате към стената. Върху нея поставете един рафт с дълги редове или използвайте няколко рафта. 

Можете дори да използвате тази градинска витрина като фон на вашия кът за сядане, разгледан по-горе. Този проект е практичен и естетичен, тъй като осигурява на градината ви място за съхранение и ѝ придава привлекателен вид.

4. Направи си сам градинско езерце

Източник: homebnc.com

Искали ли сте някога да имате езеро в градината си, но сте смятали, че изграждането му е твърде скъпо? 

Все още можете да се сдобиете с езеро, но на много по-достъпна цена. Езерцето е направено от спасен резервоар за съхранение. Трябва само да го напълните с вода и да добавите в него любимите си водолюбиви организми.

Изработката му е лесна и добавя уникален воден елемент към вашата градина. Това езерце „Направи си сам“ също така помага за поддържането на напълно функционална екосистема и дава на рибките ви нов дом.

5. Каскадни фонтани с глинени саксии

Източник: Thesprucecrafts.com

Друг отличен начин да добавите уникален воден елемент в градината си е да поставите фонтан. Този фонтан „Направи си сам“ с каскадни глинени саксии е идеален за компактни пространства. Освен това може да се изгради лесно и не изисква много поддръжка. 

Купете няколко евтини глинени саксии и ги подредете една върху друга. Поставете горната глинена саксия в наклонено положение. Поставете помпа за фонтан, която ще осигурява водата във вашия фонтан. 

Това е рентабилна идея, която ще придаде естетически вид на градината ви. 

6. Изграждане на собствено огнище

Източник: gardeningetc.com

Ако в градината си нямате огнище, трябва да се сдобиете с такова. Огнените камини са чудесни за организиране на барбекю партита с приятелите и семейството ви и могат да повишат оценката на градината ви от 10 на 100. 

Те обаче не са от най-достъпните неща. Ето как можете сами да си направите огнена яма за градината, която е евтина и лесна за изграждане.

Ще ви трябват няколко тухли за нея, метална скара за готвене и дървени въглища. Изградете ямата, като подреждате тухлите една върху друга в кръгла форма. Уверете се, че сте оставили празно пространство в средата. 

След това запълнете празното пространство с дървени въглища и поставете върху него металната скара за готвене. Запалете дървените въглища и се насладете на фантастично гриловане.

Тази зона за печене на скара с огнище ще превърне градината ви в уютно и комфортно място. В мразовитите зимни нощи или прохладните летни вечери тя ще ви осигури топлина и препечени филийки. За да можете да се насладите на празника си с приятелите и семейството.

Заключение

Градините са едно от онези пространства, които могат да променят облика на една къща. Не само това, те ви осигуряват зона на комфорт и пренасят природата в границите на вашия дом. 

Затова тя трябва да се поддържа и освежава от време на време, за да не изглежда градината ви като пустиня. 

Това обаче може да е скъпо и не толкова екологично. Ето защо ви предоставихме списък с „Направи си сам“ дейности, които можете да предприемете, за да украсите градините си по достъпен и устойчив начин. 

Така че не чакайте и се заемете с тези невероятни „Направи си сам“ дейности!