6 най-добри книги за възрастни, които да прочетете през 2022 г.

Въпреки че четенето на книги е чудесен навик за всеки, то е изключително полезно за възрастните. Има различни проблеми, с които възрастният се сблъсква в ежедневието си. Книгите не само намаляват стреса, но и помагат да се ориентирате в живота, т.е. да вземате решения, да се справяте с проблеми и много други. 

За целта обаче трябва да четете правилните книги. От справянето с финансите до изграждането на самоличност – тази статия ви предлага разнообразие от най-добрите книги за възрастни. 

1. Barefoot investor / Босият инвеститор

Източник: OLX

След като навлезете в зряла възраст, управлението на финансите се превръща в нещо постоянно. Може да се окаже, че се борите да поддържате безопасен баланс между разходите и спестяванията. Понякога този баланс напълно се нарушава. Това ви кара да се притеснявате, паникьосвате и депресирате. 

Но какво ще кажете, ако ви кажа, че не трябва непременно да е така?

Босият инвеститор е книга, която задължително трябва да бъде прочетена. Тя ви учи да управлявате парите в сметката си, като същевременно побеждавате ненужното претоварване. Авторът ѝ “ Scott Pape“ е работил върху финансовата система на 3-те кофи, включваща ефективни стратегии. 

Въпреки че е писал с насоченост към австралийската аудитория, това не кара книгата да загуби своята универсалност. Тя помага на хората по целия свят да поемат значително контрола върху финансите си. 

Уроци за усвояване:

 • Организиране на месечен финансов план за нощна среща
 • Избор на няколко банкови сметки за удобство
 • Незабавно изплащане на всеки дълг

2. Weight of Years / Тежестта на годините от Anne Tyler

Източник: OLX

„Каква е моята самоличност?“

Като възрастни тези въпроси ни връхлитат поне веднъж в даден момент от живота ни. Обхваща ни чувството за любов и загуба, за минала и настояща идентичност, за веселие и разочарование. 

Въпросите „ако“ и „но“ от миналото ни завладяват, предизвиквайки празнота. Книгата на Anne Tyler “ Тежестта на годините“ също така е книга за една жена на средна възраст, която опознава истинската си идентичност. По време на пътуването ѝ в търсене на отговори на трудните въпроси от живота ѝ, тя дава на читателите огромни възможности да се замислят за себе си. 

Човек се научава да отговаря на тревожните въпроси за идентичността и любовта. Ан Тайлър е интелигентна писателка на художествена литература, в чиято разкази има уроци за дишане. 

Уроци за усвояване: 

 • Търпение при отговаряне на трудните си въпроси
 • Гледане с оптимистично око
 • Обмисляне на работата върху себе си, никога не е късно

3. The Subtle Art of not giving a F*ck / Финото изкуство да не ти пука

Източник: OLX

Много от нас се ядосват, депресират, нараняват и се тревожат за множество не особено важни неща. 

Случвало ли ни се е да се чудим за живота си, без да обръщаме внимание на такива събития, ситуации или хора?

The Subtle Art of not giving a F*ck ви кара да го направите. Това е книга, основана на контраинтуитивния подход към добрия живот. Нейният автор, Марк Менсън, е автор на бестселъри за писане на провокиращи мисълта книги. 

Ще се научите да развивате способността си да поемате контрол над реакциите си в неприятни ситуации с почтеност и сила. Книгата не намеква, че човек става безразличен към всичко. Напротив, става дума за това да се чувствате комфортно в тези неочаквани неприятни ситуации. Защото животът не е да бъдеш все щастлив. 

Установяването на тази способност да не се тревожите за маловажни неща не е лесно. Отнема време, но поне книгата ви кара да се замислите върху това и ви насочва по пътя на добрия живот. 

Уроци за усвояване: 

 • Да обръщате внимание на това, за което се притеснявате
 • За да пренебрегнете несгодите, първо трябва да помислите за нещо по-важно
 • Да се чувствате комфортно с това да бъдете различни

4. The Power of Habit / Силата на навика

Източник: OLX

Имате ли някакви съзнателни мисли, когато правите рутинни неща като миенето на зъбите си?

Почти всеки от нас би казал „не“. Това е така, защото сме развили навика да правим определено нещо. Освен това всички ние някога не сме знаели нито да плуваме, нито да свирим на китара. Сега, след като сме се научили и практикували, това се е превърнало в наша втора природа. Всичко това отразява силата на навиците в живота ни. 

В книгата „Силата на навиците“ се разяснява, че навиците са в основата на всичко, което правим. Чарлз Дюхиг, автор и журналист, предлага ефективни навици, които могат да окажат значително влияние върху живота на човека.

Уроци за усвояване: 

 • Навиците работят на 3 етапа – подкана, рутина и награда. 
 • Навиците могат да бъдат променени чрез заместване на рутината
 • Силата на волята е най-важният навик. 

5. Good Morning Sun / Добро утро, слънце

Източник: OLX

Следващата в списъка е „Добро утро, слънце“ на Сара Брага. 

Сюжетът на книгата разказва за далечна планета през 2047 г., чието слънце изчезва, след като се е уморило от лошото отношение към него. Тъмнината покрива всичко на планетата. 

Можете ли да свържете нещо със Земята? Е, това не е единственият случай в книгата, в който се спирате и се замисляте. Авторката включва в своя разказ “ детските“ герои като специални същества. Само те могат да се ориентират и придвижват в тъмнината. Чрез този подход тя разглежда новото поколение като надежда, която би могла да направи нещо за планетата. 

Това е нейното изкуство да говори за нещата, които знаете, по непознат начин, за да въздейства. Това е интересно четиво с ценни прозрения. 

 • Уроци за усвояване
 • Да действаме, преди да е станало твърде късно
 • Живот без слънце

6. The Historian / Историкът

Източник: OLX

Ето и последното ни предложение за най-добрата книга за възрастни в OLX. „Историкът“ е интересен роман на Елизабета Костова, написан през 2005 г. Той е обявен за „Книга на годината“ на издателство Book sense. 

В него се разказва за търсенето на историческия Дракула през последните пет века. Сюжетът започва с момиче, което открива мистериозни писма в библиотеката на баща си. В писмото имало ужасяващи твърдения, че Конде Дракула е все още жив. 

Четенето на книгата ще ви се стори като разходка из природата на историята. Тя ще ви накара да се замислите и за нейната адекватност днес. 

Уроци за усвояване

 • стойност на самопознанието
 • намиране на отговори на непознатото

Заключение

Книгите съществуват в най-различни варианти. Някои от тях са чисто художествени и съдържат минимално количество информация, която читателят може да научи. От читателя зависи да избере правилната книга. За вас сме се заели с тази задача. Независимо дали са художествени или нехудожествени, всички книги от нашия списък имат какво да ви предложат в зрялата ви възраст.