9 ЛЕСНИ ПОПРАВКИ, КОИТО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ В ДОМА СИ, ЗА ДА ПЕСТИТЕ ПАРИ

Поддръжката и ремонтите могат да бъдат скъпи, ако се вземе предвид наемането на професионален труд. Това е един от най-скъпите аспекти на бюджета на собственика на жилище, когато става въпрос за поддръжка и ремонт. Докато много хора биха спестили пари, като извършват повечето от ремонтите сами. Но не всеки има необходимата способност да поправя сам къщите си, дори и с помощта на интернет. 

Ремонтите и поправките могат да бъдат трудни дори за „направи си сам“ човека. Не забравяйте, че не всички задачи по ремонт на дома са лесни. Някои задачи е по-добре да бъдат оставени на професионалисти. Извършването на проект „Направи си сам“ без правилно планиране и цялостно разбиране на поставената задача може да доведе до разходи, които са много по-големи от разходите за наемане на специалист. Въпреки че притежавате необходимите умения и опит, трябва да обърнете внимание на фактори като време, ресурси и инструменти, необходими за всяка работа по ремонта на дома.

И така, ако се чудите кои от ремонтите в дома са лесни за изпълнение, ние ще ви помогнем. Съставили сме списък с 9 от най-лесните и прости поправки. Тези поправки ще бъдат и много леки за джоба ви. А в дългосрочен план ще забележите, че сте спестили добра сума пари, като сте ги направили сами.

1. БЪРЗ СЛОЙ БОЯ

Източник: Unsplash

Новото боядисване е лесно и освежаващо. можете да го направите без проблем и няма да ви отнеме много време. Цената на боята е много достъпна.  Галоните боя варират от 50 до 70 лева. Вероятно ще ви е необходим само един галон или дори по-малко, за да боядисате средно голяма стая. Ще бъдете оборудвани с валяци, както и с четки за боядисване, срещу допълнителни 20 лева. Самостоятелното боядисване на къща може да ви спести много пари в сравнение с наемането на професионален бояджия.

2. ИНСТАЛИРАНЕ НА ВЕНТИЛАТОР НА ТАВАНА

Източник: Unsplash

Монтирането на вентилатор на тавана наистина не е сложно, но може да отнеме време, което зависи главно от предишния опит в поддръжката на къщата. то е просто, трябва само да затегнете някои болтове, но бъдете много внимателни.  Ако не ви е удобно да работите, оставете това на експертите.

3. СМЯНА НА ВРАТА

Източник: Unsplash

Ако вратите ви скърцат или стърчат, трябва да се поправят. Но ако не е в състояние да се поправи или ще ви струва повече, отколкото просто да я смените. докато си мислите, че подмяната на вратата е трудна, нека ви кажем, че не е така. Всъщност е доста лесно, ако притежавате някои основни умения за ремонт. Това отнема само няколко часа от вашето време. Понякога са необходими само някои усилия за затягане на винтовете.

4. ПОПРАВКА НА ЗАЛЕПВАЩ ПРОЗОРЕЦ

Източник: Unsplash

Прозорецът може да се задръсти по различни причини. Вероятно в рамката на прозореца са се образували частици мръсотия или прах. Прозорците могат да се разместят и блокират поради проблеми с основата на дома ви. Или когато прозорецът е боядисан и след това е затворен, докато не изсъхне напълно, което води до залепване на прозореца. Температурата може да доведе до разширяване на вратите и прозорците, което води до заклещването им в рамката. Използването на лентова шлайфмашина за поправяне на заклещен прозорец обикновено включва демонтиране на прозореца. Оставете го на професионалистите, ако нямате това ниво на опит с ремонта на къщата или не сте запознати с необходимите инструменти.

5. СМЯНА НА ФИЛТРИ ЗА ВЕНТИЛАЦИЯ И КЛИМАТИЗАЦИЯ

Източник: Unsplash

Филтрите на пещта и климатика абсорбират полените и праха, като ви позволяват да дишате по-чист въздух. Докато работи пещта или климатикът, тези филтри трябва да се сменят на всеки няколко месеца. Рутинната смяна на филтрите наистина може да ви помогне да спестите пари от сметките си за електроенергия, тъй като замърсените филтри карат вентилационните и климатичните системи да работят по-усилено и да консумират повече енергия. Смяната на тези филтри е бързо и лесно.

6. ПОПРАВЯНЕ НА ТЕЧАЩИ КРАНОВЕ

Източник: Unsplash

Само някои неща са толкова неудобни, колкото течащ кран. Той служи като постоянно предупреждение, че разхищавате вода. Поправете го, вместо да се примирявате с него.

Течащият кран се регулира лесно и на достъпна цена. Ключът е да разберете как да поправите конкретния вид кран. Течащият кран на практика е загуба на пари. Тъй като това ще доведе до увеличаване на сметката ви за вода.

Как да го поправите? Изключете водата, преди да започнете. Покрийте отводнителния канал с кърпа, за да съберете всички изпуснати части, и определете най-близката позиция, за да подредите частите в последователността на отстраняване. За да избегнете докосване на арматурата, покрийте челюстите на гаечния ключ с тиксо и вземете под ръка чист бял оцет, както и мека подложка за търкане, за да почистите всички отлагания, забелязани по компонентите.

7. ПОПРАВЯНЕ НА ТЕЧАЩИ ТОАЛЕТНИ

Източник: Unsplash

Водата не трябва да се разхищава. Течащата тоалетна губи много вода непрекъснато. Освен това сметките за вода също се увеличават поради това, а водата е ценен ресурс, който не трябва да се разхищава.

Основният механизъм в резервоара, който контролира водния поток, може да се повреди по редица причини. Поставянето на капака на резервоара, изпразването му няколко пъти и наблюдението обикновено могат да открият повредата.

Направете снимка на вътрешността на тоалетната си. Когато търсите ремонт, носете снимката и повредената част със себе си в сервиза. Потърсете съдействие от експерт в магазина, за да сте сигурни, че купувате точния артикул за подмяна.

8. ПОЧИСТВАНЕ НА УЛУЦИТЕ

Източник: Unsplash

Мъртвите листа запушват и повреждат улуците, а водата излиза извън коритото и пада по основната линия, причинявайки значителни щети. Улуците са от съществено значение за предотвратяване на навлизането на вода в дома ви. За да работят ефективно, те трябва да са чисти и без замърсявания.

Улуците обикновено изискват незначителни грижи, за да се поддържат в работно състояние, но ако улукът се запуши с листа или нещо друго, което води до запушване на водосточните тръби, позволявайки на водата да прелее през канала на улука и да падне на земята отдолу. Освен това циклите на топене и замръзване през студения сезон могат да предизвикат топене на снега на покрива и последващо замръзване на улука, което води до ледени блокажи, които могат да отнемат улука от покрива.

За да почистите улуците на ръка, ще ви трябват стълба, кофа, гребло за улуци (или градинска лопатка) и здрави работни ръкавици. Малко по малко изваждайте листата и боклуците, като поставяте отстраненото в кофата. Накрая промийте улуците и водосточните тръби с вода, докато се уверите, че те функционират правилно.

9. СМЯНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КРУШКИ

Източник: Unsplash

Ремонтите и инсталациите в електрическия отдел са скъпи. Ако инвестирате съвсем малко време, за да се запознаете с електрическата система на къщата си и да я анализирате, това може да ви даде необходимите знания, за да се справите сами с различни електротехнически дейности. Работите с ниска мощност, като например подмяната на осветително тяло, могат да бъдат безопасно изпълнени от собственика на дома, тъй като е много по-малко вероятно да причинят нараняване. Въпреки това, ако не сте сигурни във вашите знания или компетентност, тогава е по-добре да повикате професионалист.

Заключение

Гореспоменатите поправки не изискват никакъв опит, освен някои основни умения. Тези поправки са сравнително лесни. Ако смятате себе си за способен, не се колебайте и си спестете малко пари. А ако възникне някакъв проблем, винаги можете да потърсите помощ от професионалист.