blog.prodavalnik.com
Новини

Диетите – мания или здравословна практика

13.09.2011, 15:26 | Публикувано от Sabina

През лятото повечето от нас се изкушават да се подложат на диета. Някои са по-запознати с тънкостите и правилата, други са натрупали сериозен “стаж” в диетоманията, трети посягат за първи път. Дори да нямате възможност и време за консултация с диетолог, преди да започнете каквато и да било диета, прочетете малко повече за спецификата на храните, които ще консумирате. Това е още по-решаващо, ако сте решили да използвате варианти за радикално отслабване, които крият и повече рискове за здравето ви. Специалистите съветват към диетите да не се пристъпва рязко и без подготовка, защото това има шокови измерения за тялото. Внезапната промяна на хранителните навици влияе на много повече системи и функции в тялото ни, отколкото можем да си представим.

Не се поддавайте на рекламните хватки и послания за определени продукти. Рекламата често може да ви убеди, че някои от тях са за тънка талия, леки и могат да се консумират неограничено. Подобни продукти са някои видове “диетични” мюсли, предварително обработени с подсладители, плодови субстанции, ароматизатори и какво ли още не, за да придобият апетитния си хрупкав вид в чинията, йогуртите, които съдържат доста нишесте, напитките тип “лайт”, които се произвеждат с вредния аспартам… Това са съветите на сайта Готвач.бг. /http://gotvach.bg/n6-21433-Минус_500_калории_всеки_ден/

Разтоварващите дни

Така наречените дни за разтоварване или за прием на по-лека храна пречистват организма, особено когато ги спазвате редовно. Не е нужно по цял ден да пиете само вода и да гладувате умишлено, за да се разтоварите. Просто ограничете храната си до доказано полезни и не толкова калорични храни. Зеленчуците могат да се приготвят на пара, за да се намалят мазнините, а месото без тлъстини – на скара. В тези дни забравете за подправките и сосовете. Можете използвате и само плодове и за деня да си ги разпределите на порции, без да ограничавате течностите. Изварата, рибата, зеленчуковата супа, салатите ви идват на помощ за разтоварващия ден и с изненада разбирате, че има много неща, които хем ви засищат, хем ви предпазват от ежедневното хранително натоварване, което си причинявате.

Прости правила за хранене без диета

Всъщност някои от съветите за  готвене в разтоварващите дни важат с пълна сила и за нормалния хранителен режим. Например ако изхвърлите от менюто си пържените храни ще си спестите доста калории и въпроси за здравето след време. Храната може да бъде чудесна и без предварително запържваните зеленчуци, което традиционно се практикува в българската кухня. Опитайте да ядете и повече сурови зеленчуци като си правите различни салати с лимон и зехтин. Ако намалите приема на излишни тестени продукти като бели брашна, полуфабрикати кексове, бисквити, кроасани и други подобни, ще усетите значително облекчение. Ако спрете да се храните с газирана напитка до себе си както ви показват в много реклами, също ще подобрите килограмите си. Навикът да хапваме по “нещо малко сладко” поне веднъж на ден също ни играе лоша шега. И разбира се, спрете да си купувате любимите дюнери или хамбургери, които да ядете в колата или ходейки по тротоара. Освен, че постигат усещане за ситост и наистина са вкусни, те не ви носят нищо добро в дългосрочен план. Установено е още, че хапването пред телевизора, колкото и “нормално” и естествено да ви се струва, трупа повече калории от храненето на маса далеч от подобен “стимулант” на активното хранене без нужда.

Диети безкрай…

Сред многото видове диети, които ще откриете, трябва да харесате онази, която ви допада най-много и е най-близо до вкуса ви. На места за по-лесно спазване диетите са разграфени и обозначени по дни /http://lechitel.info/index.php?option=com_content&view=article&id=95:lesna-dieta-polezna&catid=24:dieti&Itemid=26/ , ако пък предпочитате вие да си аранжирате менюто, просто заложете на препоръчвани продукти / http://dieti.rozali.com/populiarni-dieti/p16451.html /и действайте.

Сподели:
Статии от подобни категории: Без категория

Приключена тема.