blog.prodavalnik.com
Новини

Детското меню и любимите вредни храни

10.01.2011, 13:49 | Публикувано от Prodavalnik

Малки лакомници

Децата обичат да ходят в МакДоналдс. Обичат вафли, чипс, кексчета с консерванти, близалки и кремчета, произведени преди половин година. Вероятно ви правят впечатление все повече дебелички деца в градинките. Добрата новина е, че децата са адаптивни и могат бързо да пренастроят хранителния си режим, ако им предлагаме заместители на гореизброените неособено полезни храни. Стига да са още във възрастта, когато се учат какво, кога и как да ядат.

Навиците на децата да се хранят добре или лошо започват още от бебешка възраст. Домашно приготвеният обяд на бебето или удобното бурканче от магазина с примамливи цветове и етикет, който ви убеждава, че всичко вътре е „био”? Най-практичният отговор е: и двете. Не лишавайте бебето от домашната кухня, на която се радвате всички вие. То ви наблюдава как приготвяте храната и свиква с нейния мирис и вкус, всичко вътре е прясно и минало през ръцете ви, ако е от домашното стопанство на бабите: още по-добре. Готовите бурканчета могат да ви помогнат в дните, в които нямате време или да ги ползвате за някое от храненият- например сутрин или вечер. Детските млечни кухни са услуга, която облекчава делника на много майки.

Голямото бебе, което вече има своя територия за хранене – столче и набор от „инструменти”, ще оцени разнообразното си меню. Днес производителите на аксесоари за бебешко хранене предлагат цял набор от хитрости, които улесняват запознаването на бебето с храните и изграждането на хранителни навици – чинии с „козирка”, върху която капе пюрето, със залепващо с вакуум дъно, което не позволява плъзгането й по масата, прибори от специална пластмаса, в която не присъстват канцерогенни и увреждащи здравето вещества, прибори с пригодена  към устата на бебето извивка. Не бързайте да давате на бебето храни, които така или иначе ще опита като по-голямо: неотдавна ми разказваха за седеммесечно бебе, което яде намазана с купен пастет филийка, а аз самата съм виждала едногодишни бебета, които в количката похапват шоколадова вафла…

Детето, което вече ходи на детска градина, трупа още по-голям опит в предпочитанията си към храните. Често следобед, когато го взимате, то е гладно и е готово да изяде първата срещната опакована закуска – например кроасан. Нека децата от малки свикнат да искат повече плодове – например банан вместо кроасан. Винаги носете в себе си нещо малко за хапване, което да успокои детето, докато се приберете у дома. Това може да бъде изненада, която излиза от джоба ви като вълшебство. Купете му комплект за хранене с любими герои и ги ползвайте, когато опитвате „специални неща”, нека му служат само за полезни храни…

Ето и някои простички и ефективни рецепти за по-добро хранене на децата, без да ги лишаваме съвсем от любимите сандвичи и вкусове, особено в ранната училищна възраст.

– Приготвяйте „домашен макдоналдс” – съчетайте продуктите по  ваш избор, но непременно добавете в сандвича чушка, домат, морков, краставичка или зелена салата… Помнете, че домашната версия не включва майонеза и оцветен кетчуп.

– Бисквитите и корнфлейкса предлагайте с мляко. Купете пълнозърнести бисквитки и ги редувайте с пшеничните или какаовите. При корнфлейкса многообразието ви позволява да пробвате различни видове и малчуганът да не прекалява само с шоколадовия.

– Ако детето отива на излет или е в неучебен ден и носи храна със себе си, вместо шоколадови десерти, сложете зърнени блокчета.

– Пригответе домашен крем: към готовото нишесте добавете плодове, ядки, сметана и опишете с тях различни форми.

– Не разчитайте на безплатните училищни закуски – те са еднообразни,  преобладаващо тестени и мазни. Редувайте! Нека детето се храни заедно с класа, но да има дни по негово желание, в които носи вашата закуска /с любимо хлебче, любима шунка, любимо сиренце/.

– Особено през есента и зимата правете чай с мед! Нека си носи и в раничката. Научете го от малко, че не бива да пие газирани напитки, освен в изключителни случаи като рождени дни и други празници. На запад имаше кампании срещу автоматите за газирани напитки в училищата.

Накарайте детето да повярва, че колкото повече вкусове опита, толкова по-голям ще бъде изборът му от неща за хапване. Нека то се увери, че вие се придържате към този начин на живот и онова, което му препоръчвате, не ви е чуждо. Ако вместо шарена, богато украсена салата предпочитате замразените шницели и полуготовите супи, няма да успеете в мисията си „детско здравословно меню”. Правете заедно експерименти, гответе заедно, нека детето се убеди, че полезните храни са и много вкусни, когато са приготвени и сервирани с въображение.

Сподели:
Статии от подобни категории: Без категория

Приключена тема.