blog.prodavalnik.com
Новини

Кърменето се завръща

31.01.2011, 11:30 | Публикувано от Plamena

Наричат кърмата „бялата кръв”. Отдавна е доказан нейния уникален състав, който предава на бебето не само необходимите хранителни вещества от момента на раждането, но и незаменими защитни сили, подпомагащи изграждането на  имунитета му. Колкото и да опитват да се доближат до състава на кърмата, изкуствените млека не могат да постигнат този прецизен синтез, който се извършва в тялото на майката.

Завръща ли се „модата” да се кърми, след като през изминалите повече от 10 години усърдно се рекламираха всички видове сухо мляко за кърмачета, а организациите, подкрепящи кърменето, полагат сериозни усилия да убедят повече жени да кърмят бебетата си? Въпреки традицията на ранно захранване на бебетата у нас и трепетното очакване на първото сокче и първото пюренце, и в България се чуват повече гласове за кърмене на бебето изцяло до шестия месец. В някои скандинавски страни и в Канада педиатрите съветват родителите да не дават подсладена вода и сокове, докато детето се кърми добре и препоръчват колкото може по-дълго кърмене, дори след навършването на годинка. Ако имате избор – кърмете! Плюсовете са много повече от евентуалните проблеми и неудобства.

Грижи за майката

В периода, в който кърмите, можете да се поглезите с всичко, което ви се хапва, стига да не влиза в списъка на прекалено силните и алергизиращи храни – цитруси, шоколад, прекалено много варива, които образуват газове. Ограничете кафето до освежителната му сила сутрин, а следобед пийте безкофеиново, поне докато бебето изцяло е на кърма. Важно е да отделяте време да се храните, преди да свършите безкрайно многото си задачи и да подремвате до бебето поне веднъж или два пъти дневно, за да си осигурите спокойствие и добър приток на кърма, особено ако когато не спи, бебето ви е по-неспокойно и плаче повече. Пийте много течности и редувайте: компоти, мляко, сокове, боза – нека не е само вода.

Ако кърмата ви е повече от количеството, което изсуква бебето и гърдите ви са твърде напрегнати, а ръчното изцеждане ви губи твърде много време и ви уморява, помпичката за изцеждане на кърма ще ви облекчи.

Важно е докато кърмите да носите специален сутиен за кърмачки – повечето модели са памучни и изключително удобни, стига да купите точния размер. Към помпите за кърма продават и чашки за съхраняване на кърма. Те са от полза особено през първите дни след раждането. Ако бебето не изпива цялата коластра преди идването на същинската кърма, съхранете изцеденото до 3 месеца в камерата и му го давайте особено около ваксиниране. Друг неоценим аксесоар на кърмещата майка са възглавниците за кърмене – помагат да избегнете болките в кръста и гърба и създават уютна атмосфера за вас и бебето.

Ще оцените предимствата на кърменето най-вече нощем, когато често се будите и недоспивате, както и по време на път, когато няма да мислите за шишета, стерилизатори, топла вода и пр.

Съвети за кърмене

За кърменето ще чуете десетки съвети и препоръки, включително в специализирани сайтове и давани от специалисти, не само от приятелки и роднини. Всички те са полезни и важни, но не се вманиачавайте да ги спазвате до последната запетая. Следвайте инстинкта си, следете поведението на бебето – то е чудесно същество, което най-добре отчита кое положение му харесва, колко често трябва да суче, по колко… С времето майка и дете дотолкова отработват този ритуал, че той се превръща в най-лесното и приятното от всички задължения и занимания, свързани с бебето.

Кърменето освен практично и полезно е и удивително за бебето и майката преживяване. Вярно е, че след време се забравя и ще се опитвате да си спомните как порасналото вече дете е лежало плътно до гръдта ви, ще търсите стари снимки да му ги покажете. Но тези малки безценни моменти на близост, докато кърмите, са истинско богатство. Усещането за топлина и сигурност, за ласката, с която му дарявате храна, отпускането и сладкото заспиване на бебето в ръцете ви след като се нахрани – всички тези знаци на обич и внимание са незаменими.

Сподели:
Статии от подобни категории: Без категория

Приключена тема.