Back to school: 5 неща за успешен старт на учебната година

Готови ли сте за новата учебна година? Сверете списъка си с нашия – все от някъде трябва да се започне!

Остава по-малко от месец до началото на учебната година. За да си спестите нервите и суматохата в последния момент, както и неразумното харчене на пари, ви предлагаме да действате навреме.

Изгответе списък с основните и задължителни неща, необходими на децата ви, за да се чувстват удобно и уверено, и започнете да отмятате по него. Целенасочено, умно и практично.

Бюро

Обзавеждате ново жилище, посветили сте лятото на ремонти или пренареждане на интериора? Какъвто и да е случаят, ще се радваме да помогнем с опции. Разбира се, детето ви може да ползва бюрото си от миналата година, но никога не е излишно да се поогледате за нещо по-добро.

При избор на бюро следва да се съобразите не само с размера, цвета и цената, а и с функционалността. Тя е пряко свързана с дизайна – например регулируема височина и наклон, плот в зависимост от това дали на него ще стои компютър, разделение на зони, ниши, рафтове, чекмеджета. Не забравяйте, че детето няма само да учи на бюрото си, то ще прекарва там доста време и в други занимания – хоби, творчество, игри.

Ето някои основни правила. Плотът трябва да се пада срещу слънчевия сплит на детето, когато то е в седнала позиция, а лактите – до 5 см под височината на плота. Не следва да има напрежение в раменете, когато ръцете са подпрени отпред. Разстоянието между коленете и долната част на плота трябва да е 10-15 см. Дължината на работния плот не трябва да е по-малко от 1 м, а ширината се определя от вещите и тяхното разположение.

Стол

За да заема детето ви правилна поза пред бюрото и да му създадете здравословни условия предвид часовете, които ще прекарва там в подготовка за училище, а и не само, е важно и какъв ще бъде столът му. Основно правило при избора на стол е спазването на оптималния ъгъл на коленете при сядане – той трябва да е 90 градуса. Ако при избрания модел тази стойност е по-ниска, потърсете стол с по-висок гръб. Краката на детето трябва да са на пода. Ако се спрете на висок стол, задължително той трябва да има стойка за краката.

Няколко са вариантите за ученически стол, като всеки от тях носи своите плюсове и минуси. Т.нар. стифиращ стол е популярен и бюджетен, но не е подходящ за продължително седене. Освен това е краткосрочна опция. Столът, който „расте“ заедно с детето, е модел, не толкова популярен може би у нас. Той позволява регулиране височината на седалката спрямо облегалката. Подходящ е за деца под 10-годишна възраст.

Компютърният стол е оптимална опция, тъй като осигурява възможност за регулиране (вкл. наклон на облегалката), съобразен е с позицията на тялото спрямо компютър и клавиатура (подлакътници), предлага и ергономични решения. Отделно има ергономични/ортопедични столове, които се грижат за правилната позиция на гръбначния стълб – те изискват по-сериозна инвестиция. Накратко, изборът на стол следва да бъде съобразен с нуждите, възрастта, ръста, теглото и стойката на детето.

Компютър

Харесва ли ни или не, днешните деца не могат без компютър. За учене, работа или игри, електронните устройства са неизменна част от света и ежедневието им. Върху нас, родителите, пада отговорността да изберем това устройство, което би било най-подходящо за детето.

Дали ще изберете лаптоп или настолен компютър, зависи от това, ще се налага ли компютърът да излиза от къщи, ще трябва ли ученикът да го носи със себе си. Таблетът не замества компютрите – не само защото не можете да пишете часове наред на виртуалната му клавиатура.

Водете се от възрастта и интересите на детето – това ще определи на какъв процесор, оперативна памет, капацитет за съхранение, видеокарта, издръжливост на батерията, дори размер на лаптопа ще се спрете. Не правете компромис със софтуера – той трябва да е лицензиран. Хубаво е да помислите и за периферията – големият монитор с висока резолюция щади очите, модерните принтери правят възможно разпечатването в мрежа, от облак, от преносими устройства, ергономичната клавиатура и оптичната мишка осигуряват комфорт и висока производителност.

Раница

Не мислете, че сме се отклонили твърде много. Досега говорихме за основните и задължителни неща, които са необходими на ученика у дома, за да се отправим и към училището. Накъде без раница?

Възраст и пол са очевидните параметри, които ще ни насочат при избора на раница. Разбира се, можем да оставим детето само да я избере, но е хубаво да го подкрепим, преценявайки няколко детайла, които са от особено значение. Сред тях са ширина и подплатеност на презрамките, подплатеност на гърба, добро регулиране дължината на презрамките, задължителна възможност за носене на двете рамена едновременно, достатъчно отделения, за да се разпределят равномерно учебниците, тетрадките и пособията.

Ако детето е малко, добър вариант са моделите с колелца. Ергономичните раници са също опция, за която си заслужава да се помисли. Препоръчително е раницата да може да се затяга и през кръста, така теглото се разпределя по-равномерно. Презрамките на раницата трябва да бъдат стегнати и тя да е близо до тялото, така гърбът ще се натоварва по-малко. Запомнете, че по-тежките предмети трябва да бъдат най-близо до средата на раницата. Когато детето носи раницата, е допустимо да огъва коленете, но не и кръста си.

Маратонки

Най-важният аксесоар, визитната картичка! Това са обувките, с които детето ходи на училище. Ако възприемем езика на нашите по-добри версии, ще кажем, че маратонките трябва да са супер яки, но и правилно избрани.

Обърнете внимание на качеството на изработката. Какво е разположението на стелката и ергономична ли е? Материята също е важна за удобството и здравето. Важно е тя да е дишаща и от висококачествени материали, така ще предотвратите изпотяване, гъбични инфекции и др. Обърнете внимание на размера – обувки, които не са с точен размер, биха могли да предизвикат нежелани странични влияния при растежа. Обувките за училище трябва да са ергономични, дишащи и изработени от лек и висококачествен текстил. Спортните модели трябва да са с удобна и сигурна подметка и да не ограничават движението.

Не се колебайте да се доверите на децата си, те също имат мнение. От изключителна важност за един тийнейджър е да изглежда модерно пред връстниците си. Разгледайте заедно предложенията в сайта www.ShopSector.com с оригинални маратонки на достъпни цени и специални отстъпки за новата учебна година.

Back to school. Целенасочено, умно и практично!