Какво ядат конете (как да ги храним?)

Имате ли страст към отглеждането на коне? Конят е животно, което се отглежда за лични нужди, като езда, просто за забавление. Следователно конят не е животно, което може да се използва за нещо различно от забавление. И така, конете попадат в групата на тревопасните животни, което ги ограничава в определена специфична диета. Те трябва да приемат много фибри, за да може храносмилателната им система да работи перфектно. Също така не трябва да се прехранват, най-добре е техните хранителни навици да бъдат прости, но редовни. Конете консумират различни треви; обаче, за да се подобри представянето им по време на езда, те трябва да се хранят и със зеленчуци, плодове и солни концентрати. Конете имат уникална храносмилателна система, за разлика от другите животни; следователно не е нужно да се прехранват. Тази статия обсъжда какво ядат конете и може би какво не ядат.

Какво ядат конете?

Тревни смески и топлолюбиви растения

Източник: thesprucepets.com

Известно е, че конете обичат тревата. Тревата е полезна за тях, защото е добра за храносмилателния им тракт. Конете ядат тревни смески, защото те съдържат силициев диоксид, който укрепя зъбите им. Конете, които живеят в примитивни условия, могат да минат и без идеални дажби тревна смес. Трябва обаче да се ограничава количеството трева, до което имат достъп, защото, ако не се контролира, води до състояния като затлъстяване. Конете трябва да имат конкретни пасища, на които са свикнали да пасат, а липсата на такива може да доведе до здравословни проблеми. Добрите пасища и трева осигуряват най-оптималното хранене за конете.

Изключение ли са конете или и те се хранят със сено?

Източник: thesprucepets.com

За хората, които може да не разполагат с лукса да оставят конете си да пасат на пасища през цялата година. Когато тревата не е достъпна за тях, те могат да преминат към консумацията на сено само като добавка. Трябва обаче да се уверите, че сеното е тествано, за да се види дали има всички необходими минерали и витамини, за да могат да се добавят чрез добавки, ако не присъстват в сеното. Въпреки че конете ядат сено, то също може да предизвика и някои проблеми. Следователно е необходимо да се ограничи и контролира количеството на прием на сено.

Зърнени храни като храна за коне

Източник: thesprucepets.com

Конете се хранят и със зърнени храни. Пример за зърнена храна, с която се хранят конете, е овесът. Някои коне също разчитат и на царевицата за задоволяване на своите хранителни нужди. Не всички зърнени храни са подходящи за коне. Пшеницата попада в категорията зърнени храни, които конете не могат да консумират. Човек винаги трябва да се стреми да не храни конете си със зърнени култури, култивирани по съвременните процеси, защото те не са естествените храни, с които конете трябва да се хранят. Един от основните проблеми на зърнените култури, е, че те нямат силициев диоксид като тревата, което води до дентални проблеми, ако конете се хранят с тях за дълъг период от време.

Какво включват концентратните смески

Източник: thesprucepets.com

Конете също се хранят с концентратни смескии, които са комбинация от зърнени храни, ленено семе, пулп от цвекло, меласа за енергия и хубав вкус, трици, витамини, минерали и други съставки. Хранейки се с тези концентратни смески, те получават хранителните вещества, които са им нужни. Тези хранителни вещества осигуряват енергия на конете. Концентратните смески също осигуряват на конете няколко хранителни вещества, които им помагат да достигнат здравословно тегло.

Как конете усвояват солта и минералите

Източник: thesprucepets.com

Конете също приемат сол и минерали под формата на добавки, които им се дават отделно или са включени в концентратните смески. Следователно конете трябва да бъдат снабдени със солно блокче или минералите да бъдат включени в пасищата, когато пасат, за да задоволят хранителните си нужди. Солта и минералите идват под най-различни форми и това, което е важно е да се уверите, че конете получават достъп до тях. Хранителните вещества са много важни и една от основните причини конете да трябва да приемат сол е, че тя задоволява енергийните нужди на организма им и има хранителна стойност.

Могат ли да се дават лакомства на конете, точно като на хората?

Източник: thesprucepets.com

Конете също ядат и лакомства като моркови, ябълки, плодове и зеленчуци. Хората обичат да дават на конете си лакомство, защото искат те да се чувстват щастливи и да се наслаждават на различни храни. Въпреки че това може да се прави, човек трябва да избягва да дава на конете си сладки храни, защото те могат да навредят на здравето им. Също трябва да внимавате да не храните конете си със странни храни, тъй като те могат да повлияят на чревната флора на коня. От решаващо значение е да гледате на лакомствата като част от цялостния план за хранене, за да може конят ви да не преяжда, защото това ще се отрази на теглото му. Въпреки че конете могат да приемат всяка храна, която харесват многократно, важно е да контролирате хранителните им навици, ако теглото им е въпрос, който ви притеснява. Вашият кон също трябва да бъде внимателен с лакомствата, когато ги получава.

Водата е важна

Източник: thesprucepets.com

Точно като другите животни, конете имат нужда от вода. Това е така, защото водата заема огромна част от телата им и се използва за транспортиране на хранителни вещества в тялото. Водата, която се дава на коня, трябва да е чиста, за да се възпрат всякакви болестни микроорганизми от причиняването на болести. Кон, който се храни главно със сено, вероятно ще консумира повече вода от този, който се храни с трева, защото този, който се храни с трева, има повече прием на вода чрез тревата, с която се храни. И така, водата е съществена част от тялото на животното и без нея конят ще страда от огромна дехидратация. Ако конят ви се дехидратира, тогава здравето му ще се влоши, което ще доведе до високи разходи за лечение или дори смърт. Затова е препоръчително да давате на коня си да пие вода в разрешените граници, за да може тялото му да функционира правилно.

Как да храним кон

Brown horse eating grass
Източник: spana.org

Конете трябва да се хранят малко по малко, но често. Ако конят се държи в конюшня, трябва да му се осигури храна три пъти на ден. Собствениците на коне трябва да се уверят, че конете им не остават повече от осем часа без нищо за ядене. Най-добре би било да измислите или оформите общ план за хранене за вашия кон, защото за това са предназначени конете. Също така е препоръчително да поддържате коритата за вода и хранилките на конете добре спретнати, за да могат да пият вода и да се хранят. Липсата на чиста и хигиенична среда за конете може да ги възпира от хранене. Част от храните, които конете харесват, са лакомствата, тревата и сеното. Трябва обаче да контролирате приема на тези храни, защото накрая може да напълнеят. Поради това е изключително важно диетата да бъде добре планирана, за да се гарантира, че вашият кон се храни здравословно през цялото време. За да претеглите вашия кон, трябва да използвате пощенска везна. По този начин ще знаете колко тегло наддава от яденето на определени храни и ще можете да решите с какво да го храните.

Заключение

Конете, точно като другите животни, се хранят с определени храни. Трябва доста да контролирате това, с какво се хранят, защото диетата им влияе. Въпреки че предпочитат да похапват лакомства, е много важно през по-голямата част от времето те да се контролират, за да не се стигне до проблем. Една от храните, с която се хранят конете, е тревата. Освен хранителната си стойност, тя съдържа силициев диоксид, който благоприятства върху зъбите им. Тревата също е чудесна, защото е съвместима с компактната храносмилателна система на животното и е лесна за смилане. Лакомствата, като моркови, са подходящи за даване на вашите коне. Препоръчва се да не храните коня си по време на или след тренировка. Това е така, защото когато храносмилателната система на коня е пълна, белите дробове стават по-малко функционални, което ги затруднява при бягане. Вашият кон може да бъде изложен на на реална опасност, ако рискувате да го яздите веднага след хранене, тъй като цялата кръв излиза от храносмилателната система, като по този начин забавя движенията на червата.