Лесни начини за премахване на тавани тип пуканки

Попкорн таванът е стар дизайн на таван, при който се използва пръскана кал за гипсокартон, парчета мазилка или стиропор, за да се придаде на повърхността на тавана вид, подобен на попкорн. Попкорновите тавани могат да поглъщат шума, което е една от причините да се използват в долната част на етажна сграда.

С развитието на технологиите обаче попкорн таванът постепенно излиза от мода. Днес попкорн таванът се счита за неприятна гледка поради грозния си вид. Освен това той съдържа азбест, който може да представлява опасност за здравето. 

Ако в къщата ви все още има пуканковиден таван и мислите да се отървете от него, тази статия ще ви даде насоки. Да се отървете от попкорн таван не е трудно и можете да си набавите всички материали, необходими за тази работа, на уебсайта OLX.

Инструменти и материали за премахване на попкорн таван

Материалите, необходими за премахване на попкорн тавана, не са скъпи и могат лесно да бъдат закупени от магазин за строителни материали. Материалите, които ще ви бъдат необходими за тази задача, са:

 • Стълба
 • Пръскачка
 • Капкови кърпи
 • Пластмасово фолио
 • Лента за боядисване
 • Скрепер
 • Оборудване за безопасност
 • Смес за фуги
 • Шлайфмашина
 • Четки за боядисване
 • Тава за боядисване
 • Грунд
 • Боя за таван

Стъпки за премахване на попкорн таван

Източник: Pinterest

Премахването на попкорн таван не е сложна или прекалено техническа задача и можете да се справите сами, ако разполагате с необходимите материали. За да се отървете от попкорн тавана, трябва да следвате следната процедура.

Стъпка 1: тест за азбест и оловна боя

Първата стъпка, която трябва да направите при премахването на попкорн тавана, е да направите тест за азбест и оловна боя. Азбестът е част от материалите, използвани при производството на попкорн тавани. Следователно има смисъл да се тества за наличието им с помощта на домашен комплект за тестване на азбест. Комплектът ви позволява да изстържете малка част от тавана и да я изпратите в лаборатория за изследване. Уверете се, че лабораторията е акредитирана по Националната Програма за Доброволна Акредитация на Лаборатории (НПДАЛ).

Стъпка 2: защитете стената, пода и себе си

При остъргването на тавана ще се образува много мръсотия, която може да изцапа стените и пода. Затова използвайте голяма найлонова торба, за да покриете подовете и стените. Не забравяйте да свалите вентилаторите на тавана, крушките и други елементи по тавана.

Трябва да изпразните стаята и да преместите всички предмети в друга стая. За големите предмети, които ще бъдат трудни за преместване, като гардероби и големи рамки за легла, можете да ги покриете с голяма найлонова торба. Залепете електрическите елементи с тиксо, за да ги предпазите от прах, скрап и вода. Трябва също да изключите вентилационните отвори и климатиците, за да ги предпазите.

Тъй като при премахването на попкорн тавана се образуват много мръсотия и прах, трябва да отворите прозорците, за да осигурите подходяща вентилация и да намалите ефекта от праха. Носете противопрахова маска, професионален гащеризон и предпазни очила, за да се предпазите.

Стъпка 3: напръскайте тавана

Напълнете пулверизатор с топла вода и леко напръскайте малка част от тавана за няколко минути, докато попие водата. Ако таванът не е боядисан, 15 минути са достатъчни, за да поеме водата. Ако обаче таванът е боядисан, вероятно ще му е необходимо повече време, за да поеме водата, и може да се наложи да го накиснете няколко пъти, за да ускорите процеса.

Стъпка 4: остъргване на текстурата

След като таванът поеме водата, можете да започнете да остъргвате текстурирания материал от повърхността на тавана. Трябва да започнете с широката стъргалка и да я вкарате в омекналата текстура, докато ръбът на острието достигне мазилката. След това трябва да наклоните стъргалката под малък ъгъл и да я избутате напред. Това ще улесни отделянето на текстурираните материали.

Ако забележите, че материалът все още е твърде сух и изисква много сила, трябва да го намокрите отново, за да го омекотите. Имайте предвид, че трикът е да не мокрите целия таван наведнъж, тъй като той ще изсъхне, преди да стигнете до него. Вместо това намокрете зоната, върху която искате да работите, и повторете процеса, докато не изстържете напълно текстурираните материали.

Стъпка 5: оставете тавана да изсъхне

Понеже сте напръскали тавана с вода, стаята ще бъде овлажнена и мокра. За да ускорите процеса на изсъхване, отворете прозорците за проветряване или намерете начин да повишите температурата в помещението. Препоръчително е, след като отстраните текстурата на тавана, да оставите помещението да изсъхне за цял ден.

Стъпка 6: отстраняване на повреди по тавана

В процеса на остъргване на текстурирани материали вероятно ще се получат драскотини, вдлъбнатини и плитки дупки. Почистете инструментите за остъргване и ги използвайте за нанасяне на противопрахова смес за гипсокартон или блясък върху засегнатите участъци. Оставете повърхността да изсъхне и след това я изгладете с помощта на по-фина шкурка.

Стъпка 7: изхвърляне на отломките

След почистването, ако отломките не съдържат опасни материали, можете да ги изхвърлите с помощта на здрава торба за боклук. Ако обаче се окаже, че текстурираните материали съдържат вредни елементи като азбест или оловна боя, ще трябва да си извадите разрешително за разделно изхвърляне на отломките.

Използвайте възможността да извършите други подобрения по тавана

Можете да се възползвате от факта, че стените и подовете ви са покрити, за да извършите други подобрения по тавана. Ако искате да боядисате тавана с нова боя, това ще бъде добър момент за целта.

Заключение

Много малко неща съвпадат с попкорн таван, но това не е нищо привлекателно. Попкорн таваните са извън мода и вредят на човешкото здраве, особено ако в тях има азбест. Те се ремонтират трудно, лесно хващат прах и се почистват трудно.

Премахването на попкорн таван е сравнително лесно и достъпно. Набавете си всички необходими материали от сайта на OLX и се заемете сами с ремонта на дома. Следвайте стъпките, посочени в тази статия, и сте готови да започнете.