11 ОСНОВНИ ИНСТРУМЕНТА, КОИТО ВСЕКИ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМА В ДОМА СИ

Всеки човек, независимо от възрастта, пола или нивото на уменията си, трябва да разполага с комплект от основни инструменти, необходими за извършване на прости ремонти или поддръжка в домакинството. За начало повечето хора се нуждаят само от няколко основни инструмента. Човек се нуждае от тези инструменти, които могат да му помогнат да извърши сам някои ремонти. Независимо дали става дума за разхлабени панти на шкафове, течащи кранове или картини за стена, които трябва да се окачат. Ще установите, че няколко основни инструмента са достатъчни за подреждане на декора на дома ви и за извършване на лесни дейности, които всеки може да извърши. Малката инвестиция в домашен комплект инструменти може да ви помогне с основни задачи като сглобяването на мебели. С появата на нови задачи подобрявате нивото на уменията си.

Ето 11-те основни инструмента, които трябва да притежавате, за да се справите с някои лесни ремонти:

1. КОМПЛЕКТ ОТВЕРТКИ

 Източник: Unsplash

Почти всеки продукт ви кара да използвате отвертка.  Отвертката е необходима, за да се подготвите за всякакви поправки в домакинството. Съществуват много видове отвертки. Чудесно е да разполагате с пълна колекция от отделни отвертки. Отвертката е сред най-често използваните инструменти във всяко домакинство. Защото тя може да се използва за различни дейности, като например поправка на мебели, смяна на капаци на електрически контакти и затягане на копчетата на шкафовете. Понеже обаче главите и размерите на винтовете се различават, затова е добре да разполагате с подходящ комплект от тях.

Налична е и многофункционална отвертка, която е способна да извършва малки поправки. Сменяемата част може да се вкарва и изкарва от главата на многофункционалната отвертка. Тъй като всички тези части се съдържат в главата на отвертката, можете да я регулирате така, че да съответства на всеки вид винт, който срещнете.

Защо ви е необходим?

  • За затягане или разхлабване на винт.
  • За да поправите нещо, което има винт, трябва да имате отвертка, за да извадите винта.

2. ЧУК

 Източник: Unsplash

Среден по големина чук от 450 грама е достатъчен за общи домакински ремонти. Уверете се, че чукът, който купувате, е с нокът. Който е полезен не само за забиване на пирони, но и за изваждането им.

Защо ви е необходим?

  • Нуждаете се от чук, когато става въпрос за генериране на сила или за нанасяне на удари по дадена област, за да я поправите, за забиване на пирони и за малки разрушения.

3. УПЛЪТНИТЕЛНО ТИКСО

Източник: Pixabay

Необходима ви е обикновена ролка тиксо. Тази самозалепваща се лента залепва за почти всичко и е чудесна за прости поправки. Може да се използва за поправяне на скъсани брезенти, напукани кофи и много други. 

4. РОЛЕТКА

Източник: Unsplash

Ролетката е от решаващо значение за всичко – от подреждането на дома за нови мебели до това да знаете дали току-що закупената картина ще пасне добре на стената ви. И макар че ролетката може да изглежда като обикновен инструмент, тя е важен инструмент. Дръжте ролетката в готовност, за да измерите всичко – от площта на стената до дебелината на дървения материал в железарския магазин. Вземете ролетка, която измерва както инчове, така и сантиметри.

Защо ви е необходим?

Самоприбираща се метална измервателна лента ви е необходима при повечето задачи по обновяване на дома.

5. МАКЕТЕН НОЖ

 Източник: Unsplash

Може би познавате този инструмент. Съществуват два вида макетни ножа – прибиращи се и сгъваеми. Прибиращите се ножове са по-практични от сгъваемите. За интензивна работа можете да разгънете напълно острието или да го приберете до малка точка, което е идеално за отваряне на кутии за доставки, без да се повредят стоките вътре. Тези ножове имат резервни остриета, в случай че това се изтъпи.

Защо ви е необходим?

  • Ще използвате този инструмент за отваряне на пакети, за да заточвате моливи и да бръснете дърва.

6. КЛЕЩИ

Източник: Unsplash

Съществуват няколко вида клещи. Започнете с основните клещи тип „нос“, клещи за приплъзване и режещи клещи. Тези тесни клещи може да не се използват толкова често, колкото някои от другите ви инструменти, но ще се радвате, че ги имате, когато ви трябват. Игловите клещи са отлични за усукване и задържане на гвоздеи и проводници там, където обемистото оборудване или върховете на пръстите не могат да достигнат. Клещите за приплъзване са полезни за притискане и закрепване.

Защо са ви необходими?

Изправяйте огънати щепсели на захранващи кабели, сменяйте остарелите душове, режете проводници и здраво захващайте почти всичко с тези клещи.

7. СТЪЛБА

Източник: Unsplash

 Стълбата е най-ефективният инструмент за работа на височина. Тя е подходяща за използване както на закрито, така и на открито.  

Защо ви е необходима?

Ако трябва да смените крушка или да отидете до кутията с предпазители, ще ви е необходима стълба. Тя е полезна и за типичните ви дейности по поддръжката на къщата. За повечето задачи е достатъчна основна стълба с 5 стъпала.

8. ФЕНЕР

Източник: Unsplash

Имате фенерче на смартфона си. Което е полезно за лесни задачи. Но когато се занимавате с домакинска работа, ви трябва мощно фенерче. Едно малко или средно голямо LED фенерче може да работи добре.

Защо ви е необходимо?

Винаги, когато работите на тъмни места, например в мазето под къщата или по тръби в шкафове, или когато трябва да се съсредоточите върху детайлите на определен компонент, по който работите, е необходимо осветление.

9. ГАЕЧЕН КЛЮЧ

Източник: Unsplash

За затягане на тръби, сглобяване на люлки и много други неща е необходимо да имате гаечен ключ. Гаечните ключове с дължина 6, 8, 10 и 12 сантиметра трябва да бъдат включени в списъка на вашия комплект инструменти.

10. ВИНТОВЕ И ПИРОНИ

Източник: Unsplash

По време на ремонта и поправката най-вероятно ще ви трябват винтове и пирони. Закрепване на предмети към стените, ремонт на мебели или поправка на шкафове. За тези задачи може да се наложи да използвате пирони и винтове. Затова е разумно да ги имате в кутията си с инструменти. Това ще ви спести време и усилия да ходите до магазина, за да ги купувате, когато ви трябват. 

Защо са ви необходими?

Закрепване на предмети към стените, ремонт на мебели или поправка на шкафове.

11. КУТИЯ С ИНСТРУМЕНТИ

Източник: Unsplash

И накрая, необходима е кутия за инструменти, за да съхранявате всички основни инструменти на едно място. Кутията за инструменти е много удобна за работа и събиране на инструментите на сигурно място. Така че да имате лесен достъп до инструментите си от кутията, когато имате нужда от тях. В нея могат да се съхраняват всичките ви основни инструменти, като отвертки, болтове, клещи, рулетка и много други.